Вече всеки ще си плаща "бръмбарите"

Национално бюро ще контролира СРС-та, подслушването става държавна агенция

Вече всеки ще си плаща "бръмбарите" | StandartNews.com

София. МВР и службите повече няма да могат да подслушват безплатно. А ще трябва да бъркат в собствените си бюджети за всяко специално разузнавателно средство, което са поръчали. Лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан внесоха в парламента поправки в закона за СРС, които дисциплинират ползването на "бръмбари". По официални данни през 2012 г. са разрешени и прилагани 12 177 СРС-та. Сумата, похарчена за искания от страна на МВР, надхвърля 100 млн. лева.

Експертите не са на едно мнение колко струва едно отделно СРС, но казват, че около 5000 лева месечно са харчени за подслушване. Малко над 1000 лева излизало проследяването. С новия закон до голяма степен се изпълняват препоръките на Брюксел - системата за контрол на СРС-тата да не се осъществява единствено от вътрешния министър и да е под негово пряко подчинение, а да има независим орган.

В поправката на закона се предлага СДОТО да излезе от МВР и да стане Държавна агенция "Технически операции" /ДАТО/. Шефът й ще се избира от парламента по предложение на премиера. Отделно се създава 5-членно Национално бюро за контрол на СРС-тата. Шефът и заместникът му също ще се избират от депутатите. Началникът ще взима заплата, равна на 85 на сто от тази на парламентарния шеф. По груби изчисления директорът на бюрото ще получава 2829 лв., а заместникът му - 5 процента по-малко. Членовете на новата структура няма да имат право на бонуси и други материални стимули.

Създаването на подобно бюро беше идея на тройната коалиция. То започна да функционира на 30 май 2009 г. и бе оглавявано от Бойко Рашков (БСП) със заместник Антон Станков (НДСВ) и членове - съдийката от Добрич - Калиптен Алид, и софийския прокурор Нестор Несторов, които бяха предложение на ДПС. В него участваше и депутатът от РЗС Борислав Българинов. Бюрото просъществува само няколко месеца и бе закрито през октомври 2009 г. от ГЕРБ. На негово място се създаде само една подкомисия към парламента. Тогавашният МВР шеф Цветан Цветанов бе категоричен, че бюрото не се закрива, за да вземат управляващите контрола върху тази дейност, както твърдеше опозицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай