Вдигаме пенсиите по швейцарски

Вдигаме пенсиите по швейцарски | StandartNews.com

Вдигаме пенсиите по швейцарски

Светлана Ангелова, ГЕРБ

1. В програмата на ГЕРБ не се предвиждат съществени промени в данъчната система, считаме, че плоският данък с ниска данъчна ставка е достатъчно стимулиращ за доходите на гражданите. Нашата цел е повишаване на доходите на хората. Социалните помощи са предвидени за уязвимите групи с ниски доходи.

2. Образованието винаги е било сред приоритетните области на партия ГЕРБ, но ние не гоним самоцелни показатели, а искаме да повишим качеството на образованието, да увеличим доходите на заетите в образователната сфера и да намалим броя на отпадащите ученици. Ние не залагаме на популистките обещания в тази или която и да е сфера, защото реализирането на тези програми зависи от финансовото състояние на бюджета.

3. Колкото и да имат желание някои партии да махнат изцяло подоходния критерий за получаване на месечни детски надбавки, това няма как да стане, защото бюджетът няма неограничени възможности и няма как да се намерят такива средства. Има, разбира се, варианти, при които може да се мисли за промени - може да се увеличи минималният праг за получаване на помощта - и той да не е 350 лв., така ще се увеличи подпомаганата група, а може да се мисли в посока увеличаване размера на надбавката. Всичко зависи от възможностите, които има бюджетът.

4. За близо 4-те години ГЕРБ управляваше в неблагоприятната ситуация на световна икономическа криза, която наложи редица ограничения у нас и ни накара да затегнем коланите, за да запазим финансовата стабилност, която беше основен приоритет. Освен това се наложи да изплатим старите увеличения на пенсиите, решени при управлението на Тройната коалиция. С последния бюджет вече имахме възможност и започнахме да работим активно в посока увеличаване доходите на българските граждани, като заложихме увеличение на пенсиите от 1 април. Сега считаме, че е дошъл моментът да индексираме пенсиите всяка година, като програмата ни предвижда това да бъде чрез швейцарското правило, при условие на отчитане на ръста на икономиката и нивото на заетостта.

5. Да, ще подкрепим законопроект за трудов съд, защото ще ускори решаването на трудови спорове. Трудовият съд е в полза и на двете страни - и на работодателите, и на работниците.

6. Подобряването на условията на труд в предприятията е изключително важно за постигане на по-висока производителност на труда, както и за съхраняване на здравето на работниците и служителите. В рамките на мандата работихме много в посока подобряване условията на труд. Сериозен източник на финансиране е програма "Развитие на човешките ресурси" схема "Безопасен труд". Благодарение на нея близо 35 000 лица в над 230 предприятия бяха облагодетелствани от новите, по-добри условия на труд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай