Понеделник,

Важен ден за Христо Иванов. Остава ли лидер?

От: СТАНДАРТ -
511
Важен ден за Христо Иванов. Остава ли лидер?
A
A
A

Днес е особено важен ден за Христо Иванов. В него ще се реши остави ли лидер на "Да, България". На Втората си национална конференция в София партията избира ново ръководство - председател, Национален съвет и Национална контролна комисия. Делегатите ще могат да се включат дистанционно или присъствено. Те ще направят и промени в устава на организацията.

В конференцията ще участват и представителите на дясната коалиция в правителството - Надежда Йорданова, министър на правосъдието, и Божидар Божанов - министър на електронното управление. Ако има въпроси към тях, свързани с участието им в изпълнителната власт, ще могат да бъдат попитани, каза Христо Иванов за БТА.

На 15 ноември, ден след третите за миналата година предсрочни парламентарни избори, председателят на формацията Христо Иванов подаде оставка заради, по думите му, "лошите изборни резултати". Коалиция "Демократична България", част от която е "Да, България", стана шеста политическа сила в Народното събрание.

Резултатът показва много сериозно отстъпление от изборите на 4 април и на 11 юли, ръководството на "Да, България" вижда в това много сериозен знак от членовете и поддръжниците на демократичната общност, обоснова се тогава Христо Иванов. И пое отговорността, хвърляйки оставка. Днес обаче той е единственият кандидат за нов председател. И в партията са убедени, че ще бъде преизбран.

Важната част от форума ще са поправките в устава. Очаква се предложението да е за намаляване броя на членовете в Националния съвет /НС/, който, според действащите правила, се състои от председателя на "Да, България" и от не по-малко от 50 членове, избрани от Националната конференция.

В момента Съветът е от 79 партийци вклъчително и председателя.

Според Христо Иванов е рано да се обсъжда и прави някаква по-цялостна оценка за управляващата коалиция, но на конференцията все пак се очаква коментар за нейната конструкция, както и за представянето на "Демократична България" на изборите.

Депутатът Атанас Славов очаква форумът да потвърди политическата линия на досегашното ръководство, от една страна - за коалиционната политика в рамките на самата "Демократична България", и, от друга - в рамките на голямата управленска коалиция. Това е много важно, защото то чертае визията за развитие на страната в следващите четири години и то по ключови приоритети, които са важни за "Да, България", като реформа в правосъдието, регулаторите, върховенство на правото, електронното управление, коментира той за БТА.

Конференцията ще е опорна точка за местните избори. Очаква се важен вътрешен партиен дебат за баланса и отношенията между местните организации и централно ръководство, каза още Славов.

И отбеляза, че "Да, България" е била създадена преди пет години и се е превърнала в истинска партия с множество местни структури, което води и до необходимост от постепенно напасване. Както и да получим ясен мандат за позиционирането на партията в националната и в местната власт, защото виждаме, че предстоят турбулентни месеци - криза /икономическа, политическа/, мерки, които предприемаме за решаването им, обясни депутатът. Надявам се да получим силна подкрепа за водената политика, допълни Славов.

Той посочи, че активно се работи по законодателните предложения за промени в закона за съдебната власт и ще бъдат представени за обществено обсъждане, както и по проектите във връзка с конституцията, които да бъдат обсъдени в специална комисия в НС.

Коалицията изисква по-сериозен преговорен процес, за да може тези идеи да бъдат изведени на едно наистина законодателно ниво, а да не останат само пожелания, смята Атанас Славов.

Освен с промени в устава и избор на нов председател, Втората национална конференция ще избира и нов Национален съвет и Национална контролна комисия.

Кандидатите за членове на Националния съвет са 134, сред които са досегашните Антоанета Цонева, Божидар Божанов, Атанас Славов и др. А за контролната комисия - 14.

Предвижда се и да бъде приета Политическа декларация за визия и основни насоки за дейността до следващата Национална конференция.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички