Василева: Без опасни вещества във въздуха след взрива

Василева: Без опасни вещества във въздуха след взрива | StandartNews.com

Въздухът в Иганово и околните населени места е чист и няма опасни вещества. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в предаването „Тази неделя".

Три замервания са направени след взривовете. Те потвърждават казаното по-горе.

„Взривените материали не съдържат вещества, които да са опасни за околната среда. Няма основания за притеснение", изтъкна Василева.

Ключът към предотвратяването на подобни инциденти в бъдеще е контролът, обясни тя. „Необходимо е да се прилагат всички мерки на безопасност на труда и при работа с чувствителни материали", посочи министърът на околната среда и водите.

По-рано директорът на ВМЗ-Сопот инж. Иван Стоенчев сравни взрвивовете на боеприпаси с бомбаж на компот, което разгневи живущите в Иганово. „Съжалявам, че ще дам такъв пример, но когато се прави компот – не може да се сравни компотът с изделието, но когато има бомбаж, дали човекът, който е направил компота, е направил грешка при варенето или при затварянето? Може би аналогията не е добра, но така процедираме при нас", каза той пред бТВ.

Стоенчев не пожела да коментира дали инцидентът е станал заради човешка грешка.

Директорът на завода отхвърли критиката, че съхранението на боеприпасите е некачествено. „Съхранението бих казал, че е много добро - взривен е само един склад, вълната не се е разнесла по другите складове. Вълната е локализирана само в рамките на цеха", смята той.

„Аз не вярвам да е от изделията. От инцидента през 1978 г. досега не е имало такава авария", добави Стоенчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай