Вторник,

Василев си изми ръцете за черните списъци. Дал технически бележки

От: СТАНДАРТ -
2279
Василев си изми ръцете за черните списъци. Дал технически бележки
A
A
A

Вицепремиерът Асен Василев проговори за скандалния проектозакон, изготвен от ведомството му, с който ще се правят списъци на неудобни хора и фирми, а имуществото им ще може да се запорира само по донос. Мракобесният комунистически закон взриви днес управляващата коалиция. Нито една партия извън „Продължаваме промяната” няма да подкрепи наказателната акция на Василев, стана ясно от извънредни брифинги на БСП, ДБ и ИТН. Пълзящ фашизъм, обяви ДПС. Политическа патология, сложи диагнозата ГЕРБ.

Според проекта „Василев” властта ще брани финансовата и икономическа система с извънреден орган, който ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.

Министърът на финансите ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци.

Физическите и юридически лица, за които има данни, че извършват една от посочени в закона дейности, след проверка, ще се включват от правителството в специален Национален списък.

Предвижда се да има и Национален списък на свързаните лица, където попадат тези, които са съдействали или са осигурили материална помощ на лицата от Националния списък.

Има работна група, която включва представители на правосъдното министерство, министерство на финансите, МВнР, ДАНС и редица институции. Когато излезе първият списък "Магнитски" имахме дупка в законодателството и нямаше как да защитим адекватно държавните фирми и институции. Поехме ангажимент тази празнота да бъде запълнена, заяви днес след заседанието на МС вицепремиерът Асен Василев.

Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и икономиката от зараза от допълнителните санкции, този проблем трябва да бъде овладян, допълни Василев. По думите му правосъдното министерство е предоставило два или три работни варианта за законопроекта, а той е дал "технически бележки как да се случва процесът".

Тепърва предстои обществено обсъждане на окончателният законопроект, след което той ще мине през МС и едва тогава ще влезе в парламента, припомни Василев процедурата.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички