Неделя,

Василев и Гьоков с поредни обещания към бизнеса и пенсионерите

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
3329
Василев и Гьоков с поредни обещания към бизнеса и пенсионерите
A
A
A

Антикризисната програма с помощи за хората и бизнеса се обсъжда в момента и ще бъде готова до дни, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на блиц контрол в Комисията по бюджет и финанси в парламента. Очаква се програмата да е на стойност между 1,5 и 2 млрд. лева.

"На коалиционния съвет, проведен вчера, бяха остойностени всички предложени мерки. Финално решение няма. Когато има, то ще бъде оповестено. Надявам се в началото на следващата седмица да има готов вариант", каза Василев.

По думите му със сигурност ще има конкретни мерки, свързани с цените на енергоизточниците. Ще има и целеви помощи за най-пострадалите от кризата и мерки да облекчат работата на бизнеса, за да останат повече средства при фирмите.

"Войната, която започна през февруари, промени бизнес средата в целия свят. Започна покачване на лихвените проценти в САЩ, очаква се това да стане в Европа. Трайно се променя цената на енергоизточниците, има несигурност на пазарите на метали и на зърно, както и в логистичните пътища за доставки. Вече се вдигнаха застраховките за влизане на корабите в Черно море", каза Василев.

"Връщане на цените на енергоизточниците към нивата от 2018-2019 година няма да има", е категоричен финансовият министър. Подобна е ситуацията и цената на торовете.

"Нужна е адаптация на бизнеса към новата ситуация и ние даваме време на бизнеса да се адаптира", посочи Василев.

Социалният министър Георги Гьоков също коментира темата с подпомагането на бизнеса и заяви, че в коалицията се обсъжда "изключително голям пакет от антикризисни мерки", които ще влязат в сила от първи юли с актуализацията на бюджета. Той разговаря с журналисти след участието си в деветия конгрес на КНСБ, който се проведе в София.

Министърът обясни, че от БСП са предложили необлагаем минимум, диференцирани ставки на продуктите от първа необходимост, включително и нулева ставка на ДДС за хляба, както и таван на цените. По думите му за голяма част от предложенията има разбиране сред коалиционните партньори. "Такова липсва за необлагаемия минимум и тавана на цените", каза Гьоков.

Министърът смята, че една от антикризисните мерки е замяната на ковид добавката с инфлационна. Той посочи също, че се обсъжда и 10% увеличение на пенсиите по "швейцарското правило". "Искам да направим преизчисление от първи октомври на всички пенсии", коментира социалният министър и посочи, че целта е да се заличат разликите в размера на старите и новите пенсии.

Според него по този въпрос има разбиране от коалиционните партньори, но не и от Министерството на финансите заради това, че са нужни "изключително много средства". По думите на министъра предварителните сметки показват 5 млрд. лева.

Попитан за състоянието на Сребърния фонд, Гьоков отговори: "Сребърният фонд се увеличава и е стабилен".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички