Васил Терзиев: София трябва да бъде управлявана от хора, които я обичат

Според него е задължително Общият устройствен план на столицата да се промени

Васил Терзиев: София трябва да бъде управлявана от хора, които я обичат | StandartNews.com

“Призовавам софиянци да гласуват с номер 85 на 29-и октомври, защото този град трябва да бъде управляван от хора, които го обичат, от добър отбор, от компетентни хора, които имат правилните ценности, и политическата воля да решат натрупалите се проблеми и да направят нужните реформи. Защото управляващите столицата само обещават, но нищо не правят”. Това заяви кандидатът за кмет на София Васил Терзиев в предаването “Референдум” на БНТ. Терзиев е издигнат от местната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)”.

“София трябва да се развива в много направления, но проблемите са навсякъде - от развитите квартали на юг до изоставените квартали на север,” каза Терзиев.

Според него е задължително Общият устройствен план на София да се промени, защото това е най-работещо решение да се спре презастрояването. “Знаем, че това е дълъг процес, но ние ще започнем веднага работа по промяната му. Що се отнася до по-бързи мерки - ще спрем частичните промени на устройствените планове и ще работим по преосмисляне на цялостното планиране - и социална, и транспортна, и подземна и надземна инфраструктура,” каза той.

Терзиев обори тезата на кандидата на ГЕРБ, че правителството на ПП-ДБ е спряло парите за канализация на София. “ГЕРБ са изпуснали 200 млн. по ОПОС в периода 2014 - 2020 г. заради лоши проекти. Освен това софийските села влизат в ПВУ едва в третото му издание и са извадени от него в четвъртото. А това е направено по време на кабинета на Стефан Янев”, заяви Терзиев. 

Системна борба с корупцията

Кандидатът за кмет на коалицията “Продължваме Промяната - Демократична България (Спаси София)”, отново каза, че той е екипът му подкрепят децентрализацията. “Този процес трябва да върви по ясна формула - да няма мой кмет, твой кмет. Защото точно това имаме като наследство от управлението на ГЕРБ”, обясни Терзиев. Той добави, че децентрализацията върви с много по-строг контрол върху районните кметове. И каза, че той е екипът му са ангажирани със система, която бори корупцията на системно ниво. “Това означава, че се следи какъв е рискът от корупция, знае се къде е най-висок и къде трябва да се действа. Както се знае и кое да промениш, за да стане процесът по прозрачен и по-ясен. Само така ще спрем корупцията, от която страдаме 1.6 млн. жители на София”, каза той.

Попитан дали ще развива метро до Симеоново или към северните квартали. Терзиев каза, че според него развитието на север е по-важно, защото там живеят повече хора. “Пари за метрото има и ние ще продължим да го разширяваме. Проектът за Симеоново е в програмата на ГЕРБ от 2012 г. и това до днес така и не се случи”, добави той.

София - град на бъдещето

На въпрос кой кмет на европейски град би поканил в София, той единствен от всички претенденти каза конкретно име - това на кмета на Ротердам Ахмед Абуталеб. “Ротердам не случайно е смятан за град на бъдещето - с развита икономика, с много възможности. Той е и най-добре свързаният голям град в Европа - всичко е направено като за град на бъдещето, направено, за да улеснява хората”, обясни избора си Терзиев.

Той очерта и част от плановете си за справяне с мръсния въздух и задръстванията. “Нискоемисионните зони са доказано добра практика. Макар и  задаващата се такава в София да не е домислена. Важно е да се мисли в посока градските рингове, за да не минава трафик през центъра. И да развиваме градски транспорт, за да слязат хората от колите. Това е друго работещо решение”, каза кандидатът за кмет.

Няма да се вдигат данъци и такси

Терзиев ясно каза, че няма да вдига данъците и таксите на софиянци. “Преди да почнеш да вдигаш данъци и такси, трябва да убедиш гражданите, че парите им отиват по предназначние. Стотици милиони отиват не по предназначение всяка година. И няма как да убедиш хората, че докато това се случва, нещо ще се получи, ако се вдигат данъците. Нашият фокус е да убедим хората, че всеки лев отива за инфраструктура, която могат да видят или усетят - улици, паркове, социална инфраструктура. Ако не се случи това, резултатът ще е нулев”, обясни той.

По отношение на почистването на улиците Терзиев отново посочи слабото управление на ГЕРБ. “Има 24 млн. лв. за почистване, които не са усвоени за миналата година. Представете си колко чисти улици са това. Има и една едно-милиардна икономика, за която никой не говори - куп общински дружества, които по никакъв начин не допринасят за бюджета на София. Те трябва да бъдат реформирани”, добави кандидатът за кмет.

За финал той се обърна към кандидата на ГЕРБ: “Изключително интересно е да слуша човек вашите планове. Но ако може да обясните - как така не ви стигнаха 18 години, в които имахте кмет, мнозинство в общинския съвет, парламент, министър председател и не успяхте за всичките тези години да направите тези паркове, тези пробиви. И сега изведнъж всичко ще получи.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай