Васил Терзиев с важни новини за всички софиянци

Относно бюджета на общината

Васил Терзиев с важни новини за всички софиянци | StandartNews.com

Кметът на София Васил Терзиев внесе в Столичния общински съвет проекта за бюджет на общината за 2024 година.

Предложеният бюджет от екипа на Васил Терзиев е в размер на 2 577 149 857 лв. Към тях ще бъдат прибавени още 100 млн. лв. от Държавния бюджет за инвестиции в цяла София, от които 50 млн. лв за проекти на районните администрации. По този начин средствата, които ще се инвестират в София през 2024 г., ще са на рекордно високи стойности, посочват от СО.

Основните акценти в проекта за бюджет за 2024 година са:

 611 945 670 лева за инвестиции в строителство на нови и ремонти на детски градини и училища, инфраструктура и вътрешно квартални улици и подобряване на условията в болници и ДКЦ;

 Без повишаване на данъци, но с повишаване на събираемостта;

 Включване на гражданите в управлението на града. 5,3 млн. лв. ще разпределят гражданите на София по приоритетни за тях проекти;

10% повече за по-зелена София;

 50% повече за Програма “Култура”;

 Дигитализация на услугите на Общината и стимулиране на иновативни проекти.

Капиталовата програма е на стойност 611 945 670 лв . Към тези инвестиции се добавят финансираните от държавния бюджет 109 проекта на стойност 100 млн. лв.

Средствата от европейски оперативни програми в тазгодишния бюджет са на сравнително по-ниски нива и възлизат на 112,434,200 лв., което се дължи на факта, че се намираме в края на програмния период. Столичната община ще развива капацитета и проектната готовност на столицата, за да може да участва активно в осигуряването на инвестиции за следващия период.

Инвестициите в Бюджет 2024 в София са насочени към изграждане на транспортната инфраструктура и по –добра транспортна свързаност в града, включително пешеходна и велосипедна. Инвестиционната програма е със фокус изграждане и обновяване на училища и детски градини, както и дигитализация.

Сред големите инфраструктурни обекти са разширението на метрото през район „Слатина“ и през район „Подуяне“, продължението на бул. “Тодор Каблешков“, разширението на бул. “Филип Кутев“, ул. „Емилиян Станев“, връзката между Северна скоростна тангента и бул. “Владимир Вазов“, както и бул. “Ал. Стамболийски“, бул. “Копенхаген“, разширението на бул. “Рожен“, бул. “Скобелев“. За по-добра велосипедна свързаност по всички новостроящи се булеварди ще бъдат изградени и велоалеи.

В капиталовата програма са включени и ремонти на тротоари и осигуряване на достъпна градска среда. Важен приоритет в бюджета е изграждането и обновяването на детски градини и училища. В Проекта за бюджет е заложено строителството на детски градини, чието строителство се изпълнява към момента. Предвидени са и 1.5 млн. лв. за проектиране на нови сгради. През 2024 г. ще се работи по изграждането на 7 км водопроводи, над 50 км канализация и над 3.4 км корекция на речни корита".

В следващите месеци ще се създаде специално място на сайта на общината, в което всеки ще може да види как и за какво се харчат парите на София по достъпен и разбираем начин, обещават от СО.

Дигитализация за работеща администрация и бързи услуги за граждани

Време е София да влезе в 21. век и затова акцент в Бюджета за 2024 е дигиталната трансформация. Всички услуги за граждани и бизнес трябва да бъдат достъпни и онлайн, информационната сигурност на СО и районните администрации ще бъде повишена, както и ще се оптимизират и дигитализират вътрешните процеси.

Увеличен бюджет за култура и повече спортни дейности

В Бюджета са заложени повече средства за Програма “Култура”, които за 2024 г. възлизат на 2,250,000 лв. Увеличението спрямо 2023 г. е в размер на 750,000 лв. и се предоставя в изпълнение на политиката на общината за подкрепа на дейностите в областта на културата.

Увеличени са и средствата за спортните клубове, както и тези за провеждане на районни спортни първенства за деца и младежи, с цел да се възроди добрата практика за провеждането на районни спортни първенства и турнири за деца и младежи. В развитието и популяризирането на масов спорт виждаме един от ключовете за по-здрави жители на София. Ще изграждаме и модернизираме спортни площадки в районите.

Истински граждански бюджети по райони – софиянци решават къде да инвестират 5.3 млн. лв.

Жителите на Столичната община пряко ще могат да разпределят 5.3 млн. лв. за подобряване на условията в кварталите и решаване на проблемите в тях. В гражданския бюджет са предвидени 200 000 лв. за всеки район, както и 500 000 лв. за цяла София, за които гражданите ще решават как да бъдат инвестирани – в подобряване на междублокови пространства, зелени площи, детски площадки или организирането на общностни културни събития и други, които софиянци оценяват за важни за тях. Ако програмата за граждански проект се окаже успешна, средствата за нея в Бюджета за 2025 г. ще бъдат увеличени значително.

Рекорден бюджет за транспорт и транспортна инфраструктура

Приоритети в транспортната инфраструктура са доизграждане на основни пътни артерии от кръговорадиалната улична мрежа, реализация на проекти за вътрешноквартални улици, навлизане в кварталите с инвестиции в инфраструктурата, проектиране и изграждане на многоетажни паркинги. Парите за дейностите по "Транспорт" са рекордно големи тази година – компенсации от страна на СО в размер на 132 млн. лв. и компенсации съгласно Наредба на МС от 07.07.2015 в размер на 89 млн. лв. Предстои представянето на Проекта на икономическата рамка за транспорт за 2024 г., в която ще е заложено и 15% увеличение на възнагражденията за транспортните работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи