Васил Терзиев с гореща изповед за миналото, какво помни

Кандидатът за кмет на София сподели виждането си за бъдещето на града

Васил Терзиев с гореща изповед за миналото, какво помни | StandartNews.com

„Не съм се чувствал специален, редейки се на опашка в 5:30 часа сутринта, за да може баба ми да застъпи и аз да ида на училище. Спомням си как всеки един от нас го беше страх да се прибере от училище, защото могат да му вземат якето“. Това обясни пред бТВ кандидатът за кмет на София, издигнат от ПП, ДБ и „Спаси София“, Васил Терзиев. Коментарът бе по повод известната вече информация, че е потомък на две поколения служители на комунистическата Държавна сигурност.

„Спомням си борбата на родителите ми да намерят своето място. Баща ми, който имаше 5 долара заплата по време на хиперинфлацията. Опитът му да прави частен бизнес и неуспехите и разбирането, че това може би да не е неговото поприще. Спомням си как съм си изкарвал оценките и как сам трябва да ковеш съдбата си“, посочи Терзиев.

„Още в началото казах на партиите – това е част от моето минало. Аз няма от какво да се срамувам. Родителите ми не са били герои на криминалния преход, не част от икономическите структури, не са се занимавали с политика, държавна администрация. Те бяха част от прехода“, каза Терзиев.

„Много е важно да кажа, че разбирам темата. Като си дете нямаш наблюдение как е работил режимът. С годините, с които разбираш какво се е случило, започваш да си даваш сметка. Мен ме боли как сме си унищожили голяма част от интелигенцията, как са наказвани деца. Радвам се, че кандидатурата ми стана повод разговорът да бъде продължен“, добави кандидатът за кмет.

„Никой не се е извинил. Аз искам да се извиня. Да дам едно начало като потомък на хора, които са били от тези структури. Необходимо е да се осъзнае и направи. Ти трябва да разбереш историята, да я приемеш и да вървиш напред. Важна част освен от Закона за лустрацията и досиетата, е създаването на музей за комунистическия режим, където да се разказват историите и хората да знаят какво се е случило на пострадалите и никога да не се повтаря“, подчерта той.

Какви са настоящето и бъдещето на София?

„Тук има – тук няма“ – така описа той състоянието на тротоарите.

„Необходими са около милиард, за да бъде решен проблемът трайно. Това, което се прави, трябва да се прави с качество, за да не се налага ремонт след две години“, обясни Терзиев.

Според него е възможно да бъдат изградени 30 детски градини за 4 години.

„Има инструменти. От разширяване до отчуждаване на терени. Работа с частни инвеститори. Има интерес и трябва да им се помогне, за да се реализира“, каза още той.

„Аз съм доказан боец. Никога не съм се предавал и това е причината всичко, което съм започвал, да го доведа докрай“, категоричен е Васил Терзиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай