Васил Терзиев представи своя План за София

Ние познаваме проблемите и идваме с решения, заяви кандидатът за кмет

Васил Терзиев представи своя План за София | StandartNews.com

Кандидатът за кмет Васил Терзиев, издигнат от коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" (Спаси София) и подкрепен от експертната организация “Екипът на София”, представи своята програма за управление на София през следващите четири години, както и дългосрочната си визия за развитието на столицата. Подробната програма за първия управленски мандат, организирана в четирите приоритета Здраве, Възможности, Ред и Ефективна община, беше представена с участието на ключови експерти и кандидати за общински съветници — част от големия експертен екип, работил по Плана за управление.

“Искам да кажа защо сме заедно и какво ни обедини. Заедно сме, защото имаме мечта за София. Да е зелен, красив, уреден и проспериращ град. Град, който обичаме и който трябва да стане такъв, че да не искаме да го напуснем. Нито ние, нито децата ни”, започна Васил Терзиев.

“За да постигнем тази мечта, ни трябва план. Но и политическа воля. Защото през годините сме гледали доста планове на нашите политически опоненти, които не се реализираха. И то не един мандат - просто няма воля. Затова и не се взимат нужните решения, а се взимат комформистки решения. А ние имаме и план, и волята да го изпълним”, добави той.

Любо Георгиев, водещ експерт в направление устройствено планиране и ръководител на “Екипът на София”, представи част от доклада на Global Metrics „Качество на живот в София, 2023“,  проведено в периода юли-август. Според гражданите на София най-големият проблем в кварталите е лошата инфраструктура и дупките на пътя. Това са отговорили близо 35% от респондентите в проучването. На следващите места с малка разлика се посочват липсата на паркоместа, презастрояването в кварталите, трафика и замърсяването на въздуха и липсата на места за спорт и култура.

Ние познаваме проблемите и идваме с решения. От месеци работим с над 150 експерта и вече имаме програма с подробно разписани планове и мерки как ще решим най-важните градски проблеми: готови сме от ден 1 с предложения за действие и план за реорганизация в общината, така че да можем да реализираме тази програма”, добави Терзиев.

Той обяви и два основни принципа, които ще водят него и екипа му. “Ще работим за ефективна и прозрачна община, която харчи ефективно публичния ресурс. Ще работим, за да премахнем корупционния елемент. В София има достатъчно ресурси, но те се пилеят. Ако се използваха по предназначение, нямаше да си говорим за тези проблеми, които всички виждаме. Но ние ще направим така, че всеки един лев на софиянци да се използва ефективно”, обеща Терзиев.

Основни акценти от управленската програма бяха представени и от кандидати за общински съветници и ключови експерти, които през последните месеци работят по детайлното разработване на плана. Емилия Ангелова от “Спаси София” и Надежда Бобчева от “Демократична България” представиха програмата по приоритет “Здраве”, като освен здравеопазване и достъпа до Витоша, засегнаха и мерките за подобряване качеството на въздуха, необходимостта от по-амбициозна нискоемисионна зона и предложените мерки по свързаните теми за транспорта, веломрежата, повече озеленяване, кръгова икономика и ефективно сметосъбиране. Емилия Ангелова от Спаси София допълни, че приоритет на Обединението ще бъде справянето с проблема с боклука. “Ще засилим контрола и ще стимулираме рециклирането.” - категорична беше тя.

Никола Барбутов от “Продължаваме Промяната” представи икономическия потенциал и перспективи на София като град на иновациите и предприемачеството. Заложените мерки в програмата целят да превърнат София в по-добро място за малкия, среден и семеен бизнес чрез по-бързи и удобни дигитални услуги за бизнеса и намаляване на административната тежест, където зависи от общината. Чрез по-добро позициониране и брандиране нашият град трябва да стане гостоприемен и привлекателен за инвеститорите, включително и като атрактивна културна дестинация.

От него щафетата прие експертът в сферата на културата Яна Генова, която акцентира върху достъпа до качествена култура и творческо участие чрез общински институти, читалища и културни организации във всички райони на София. Набелязани бяха необходимостта от стимули за читалищата, за да се превърнат те в активни и приобщаващи общностни центрове, както и от по-добри политики за социализация на културното наследство и видимо изкуство в публичното пространство.

Арх. Любо Георгиев от “Екипът на София” представи основните приоритети в направление градско планиране и управление. В програмата на екипа са залегнали изготвяне на цялостни ПУП-ове, прозрачно задание за изменение на ОУП, въвеждане на дигитално моделиране за всички ключови градски системи. Важни мерки в плана са въвеждането на много строг контрол при строителството, но и елиминиране на административния произвол. Планира се обновяване на междублокови пространства, квартални улици, площади и ключови места в София, и задълбочена работа за съхраняването на културния облик на града чрез запазване и социализиране на паметниците на културата.

Бойко Димитров от “Демократична България” акцентира върху конкретните приоритети на обединението в първите шест месеца от следващия мандат. План-сметката за чистотата на София ще включва много повече средства за почистване и поддръжка на междублоковите пространства и зелените площи. Допълнителен финансов ресурс ще бъде отделен за програмата “София избира”, за да има по-активно гражданско участие в избора и реализацията на смислени проекти из целия град. Димитров посочи като приоритет създаването и поддържането на повече спортни и детски площадки в София.

“Ще спрем разпродажбата на общинско имущество в София - време е градът да започне да придобива. Общинските жилища ще стигат до тези, които наистина се нуждаят от тях, вместо да бъдат разпродавани на безценица и непрозрачен принцип”, заключи Димитров.

Борис Бонев, лидер на партия Спаси София и водач на листата за общински съвет категорично заяви на софиянци: “Търсим вашето доверие, защото ние ще управляваме този град добре, ще изпълняваме нашите обещания и след 4 години тези обещания ще бъдат факти. Защото ние обичаме София и я носим в сърцето си.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай