Ваня Григорова с план за минералната вода на София

Да превърнем Банкя и Горна баня в средища за туризъм и отдих, зове кандидат-кметът на БСП

Ваня Григорова с план за минералната вода на София | StandartNews.com

Банкя и Горна Баня могат да бъдат сърцето на курортното дело и туристически дестинации от национален и световен мащаб със своите минерални извори, природа и чист въздух. Вместо това техният природен ресурс се разграбва, а инфраструктурата им се руши. Това каза кандидатът за кмет на София и водач на листата на МК „БСП за България“ Ваня Григорова на срещи с обществеността в Банкя и кв. „Горна баня“.

В предизборните срещи се включиха кандидати за общински съветници, сред които лидерът на БСП - София Иван Таков и кандидатите за районни кметове на Банкя Светослав Велков и на „Овча купел“, в чиито предели влиза „Горна баня“ – Христо Колев.

София разполага с богатство, което разхищава. Банкя може да бъде сърцето на курортното дело, посочи Ваня Григорова: „Тук има рехабилитационни центрове. Най-сетне беше обновена и работи минералната баня, но още изначално Столична община, въпреки че вложи милиони в реконструкцията й, заяви, че ще търси концесионер. Защото през последните 30 години това е стандартното поведение на управляващите“.

Публичните услуги не трябва да бъдат в ръцете на частни фирми, те трябва да работят в интерес на обществото, подчерта кандидатът за кмет и посочи друг ключов проблем, резултат от политиката на концесиониране – проблем и на Банкя, както в много други части на Столична община – сметосъбирането. Тя даде и отговора защо това се случва – пример за това е бившето общинско дружество „Чистота Искър“, сега "Софекострой", което в момента обслужва само един район – „Красна поляна“ – този, който носи загуби. „Всички, носещи печалба, бяха отнети и дадени в частни ръце“, обясни Ваня Григорова.

„Горна баня“ е друго знаково място в София с безценните си минерални извори. От елитен квартал и туристическа дестинация с посетители от цял свят сега той се е превърнал в едно от местата, които носят белезите на разруха и забрава, въпреки че е известно с минералните си води и с най-чистия въздух в София, благодарение на уникалното взаимодействие между въздушни течения в полите на Витоша.

„Горна Баня“ може да бъде туристически център, но сега е с рушаща се и затворена градска баня, изоставена обществена тоалетна и разбити улици – това не са предпоставки за развитие на туризъм“, коментира Ваня Григорова и изрази категоричната си позиция:

„Минералната вода е отдадена на концесия за жълти стотинки, а банята стои затворена. Това трябва да се промени“.

Кандидатът за кмет на район „Овча купел“ Христо Колев, който е родени и живее в „Горна баня“, се обърна емоционално към присъстващите граждани: „Приличаме на зле поддържано село, боли ме и това ще се промени. Докога да търпим и защо още търпим?“

Той подчерта, че е мит оправданието, че от районния кмет нищо не зависи и се ангажира:

„Имам и идеите, и решенията и ако трябва, ще спя в Столична община, но заедно с целия екип ще извоюваме добър бюджет и нещата ще започнат да се случват“.

„Изключително важно е да покажем на гражданите, че има и друг начин да се управлява столицата. Това е възможно“, коментира Григорова и допълни: „Нашите опоненти казват, че София трябва да стане като Виена, но забравят, че австрийската столица е известна като „Червената“ Виена“.

Ваня Григорова и останалите кандидати се обявиха срещу страха да изразиш свободно политическата си воля.

„Отдавна вече няма политически резервати. Отдавна вече ние не сме крепостни селяни и никой няма право да смята, че нашият глас му е гарантиран и ако има пари, може да си купи власт, благоволение и поредната обществена поръчка“, посочи Ваня Григорова и заяви: „Като свободни граждани ние сега ще изберем политиката, която е в наш интерес. Не в интерес на шепа олигарси и милионери, които вече искат не просто влияние, а сами да държат инструментите в ръцете си, за да ни управляват“.

Да гласуваш е единственият начин за промяна на управлението, всичко друго е задкулисно и води до източване на нашите - публичните средства. А това оставя нашите деца без добри училища, без спорт и без култура, а без култура ние забравяме кои сме“, каза още тя.

Председателят на БСП – София Иван Таков благодари на всички кандидати и специално на Ваня Григорова за смелостта да влязат в тази нелека битка. "Ние сме отбор и заедно ще разглобим Сглобката. Няма да допуснем тя да бъде направена в София, а с това ще поставим началото и на разглобяването й на национално ниво, каза Иван Таков. - Нашите кандидати са носителите на промяната в столицата. 33 години се нагледахме как разпродават София, как една шепа приближени до градската власт се облагодетелстват за сметка на гражданите. Стига толкова! София трябва да бъде за всички".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай