Валентин Тончев, ДПС: Санстефанският идеал е възможен и днес

Листата на ДПС в 23 МИР София отбеляза националния празник

Валентин Тончев, ДПС: Санстефанският идеал е възможен и днес | StandartNews.com

Санстефанският идеал е възможен и днес. Но е възможен единствено ако сме част от европейската общност; само ако търсим обединение, а не разделение; ако не изменим на възрожденските ценности. Това заяви водачът на листата на ДПС в 23 МИР в София Валентин Тончев в специален поздрав към българите за 3 март. Кандидат-депутатите на Движението от листата на 23 МИР в столицата поднесоха венци и цветя пред Паметника на незнайния войн:

Ето цялото послание на Валентин Тончев, водач на листата на ДПС в 23 МИР в София:

Миналото, от което България е получила изблик към своя нов живот на 3-ти март 1878 г., е духът на Възраждането. Пътят ни до Сан Стефано, според големия историк и дипломат Симеон Радев, е постлан от възрожденски просветителски идеал, любовта към отечеството, както и силно развитото демократическо чувство у българите. „Историята на тази епоха е една епопея на българската енергия“ – пише авторът на „Строители на съвременна България“.

Санстефанският идеал е възможен и днес. Но е възможен единствено ако сме част от европейската общност; само ако търсим обединение, а не разделение; ако не изменим на възрожденските ценности.

На днешен език тези ценности биха звучали така – приобщаване, вместо стигматизиране на цели социални групи; преданост към националните каузи, вместо дребни партийни сметки; защита на достойнството на човешката личност, вместо управление на твърдата ръка.

Последните две години бяха време, в което залитахме между възторг и покруса, между прекомерност и отрицание. Тези крайности размиха релефа на каузите, които ни обединяват като нация. Щом нормалността бъде ампутирана, идеята за нация, което е автентичното в нея – се изпарява. Нациите престават да са нации и се превръщат в провинции…

Именно затова Движението за права и свободи настоява за разумна алтернатива – нормалност вместо разделение.

Историята ни показва, че когато българската политика е оставала вярна на възрожденския дух, когато е била едновременно смела и упорита, прагматична и самоуверена, там тя е завършвала с успех. Днес, повече от всякога, се нуждаем от лидерство, основано на нормалността.

Вярвам, че имаме енергията да извървим този път заедно!

Нужни са ни само разум, отговорност, диалог!

Честит празник българи !

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай