Вадят 100 млн. лв. от хазната за екопроекти

Вадят 100 млн. лв. от хазната за екопроекти | StandartNews.com

Днес разпределят парите между общините

Финансовото министерство ни отпусна лимит от 100 млн. лв. за разплащане на проекти по ОП "Околна среда", съобщи за "Стандарт" министърът на околната среда в оставка Станислав Анастасов. Очаквам в понеделник, 4 август, до края на деня парите да бъдат разпределени "на равна база" между общините - така, както бях обещал по-рано, обясни Анастасов. С парите ще се разплатим частично с фирмите, които изпълняват проекти, финансирани по ОП "Околна среда 2007-2013" (ОПОС), подчерта министър Анастасов и допълни, че целта на еднаквите критерии за разпределение на средствата е да не се създава напрежение между политическите партии преди изборите.

Според предварителните ни проучвания ще бъдат разплатени около 50% от всички обработени и верифицирани искания за средства по изпълняваните проекти, обясни Анастасов. Плащанията по проектите, финансирани по ОПОС, бяха блокирани от Брюксел през ноември 2013 г. заради открити 5 типа съществени нарушения при провеждането на процедурите за обществени поръчки за проекти в периода 2009-2013 г. През февруари тази година спря и изплащането на средства по тях от хазната, което застраши изпълнението на започнатите обекти. С отпускането на този лимит от 100 млн. лева кабинетът доказва, че бюджетът не е избягал от финансовия си ангажимент към ОПОС и нейните бенефициенти, каза Анастасов.

Крайната ни цел е работата по започнатите проекти да не спира, като пълноценно се използва летният строителен сезон, допълни той. А в момента, в който ЕК отблокира средствата по ОПОС, което се очаква в близките 1-2 седмици, отпуснатите от бюджета средства веднага ще му бъдат възстановени, обясни Станислав Анастасов.

Влагат 76 млн. за безопасни влакове

Над 76 млн. лв. без ДДС ще инвестира НК "Железопътна инфраструктура" до края на 2015 г. в инсталации за повишаване на нивото на безопасност на движението на влаковете между гарите София и Пловдив. Това съобщиха от транспортното министерство. Днес зам.-министърът на транспорта Петър Киров ще даде старт на работата по изграждането на системите за сигнализация в жп участъка Септември - Пловдив и за телекомуникации по трасето София - Пловдив, поясниха от ведомството. Обектът е част от проекта "Модернизация на жп участъка Септември - Пловдив, част от Трансевропейската жп мрежа", който се финансира от Кохезионния фонд чрез ОП "Транспорт 2007-2013". Изпълнител по договора за проектиране и строителство на обекта е консорциумът "ТКБ София-Пловдив".

Доходите в София растат най-бързо

Доходите в София растат най-бързо. Това увеличава разликата в между доходите на хората в столицата и тези в най-бедните области в страната. За периода 2004-2013 г. средният годишен ръст на доходите в София е 12,79% при среден ръст за страната от 8,50%, пише в седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Най-бавно растат доходите в област Ловеч - с едва 2,90% на година. За периода 2004-2013 г. има едва шест области, в които ръстът на доходите изпреварва средния за страната. Освен София (столица) това са Пловдив, Стара Загора, Плевен, Перник и Ямбол. Нарастването на доходите зависи най-вече от пазара на труда, тъй като заплатата формира над 50% от общия доход на домакинствата. Възрастовата структура на населението също е важна - колкото по-голяма част от жителите на една област са в пенсионна възраст, толкова по-голям дял от общия доход на домакинствата се формира от пенсии. Например пенсиите формират едва 14,1% от доходите на домакинствата в столицата и цели 32% от доходите във Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай