В парламента: Орел, рак и щука заради Украйна

БСП, ГЕРБ и "Атака" с контрадекларации, президентът свика съвета по сигурността

В парламента: Орел, рак и щука заради Украйна | StandartNews.com

София. Три противоположни позиции за Украйна ще се сблъскат днес в парламента. Контрадекларации внесоха в НС депутатите от БСП, ГЕРБ и "Атака".

Социалистите се обявиха в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те отправят апел към Брюксел, Москва и Киев да се разберат на политическо ниво. В проектодекларацията на БСП се осъжда използването на военна сила, окачествено като "нарушение на международното право". Социалистите призовават за изтегляне на войските от Крим. И настояват да се гарантират правата на хората, принадлежащи към българската общност в Украйна. Позицията на България трябва да се движи в рамките на европейската, но със своите специфични интереси и нюанси, каза вчера соцлидерът Сергей Станишев.

Проектът на ГЕРБ за декларация на парламента осъжда остро действията на Москва. "Атака" пък зае изцяло руската позиция, подкрепи присъединяването на Крим и осъди санкциите на ЕС. ДПС най-вероятно ще подкрепят социалистите.

"Разчитам политическите сили да проявят мъдрост и да постигнем максимално широко съгласие", изрази надежда Станишев. Той е категоричен, че трябва да се вземе под внимание икономическата ни обвързаност с Русия. "Нашите доставки на електрическа енергия почти изцяло идват от Русия", подчерта лидерът на БСП.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев свика Консултативния съвет по национална сигурност заради ситуацията в Украйна. На 24 март ще бъдат обсъдени потенциалните рискове пред България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай