Кило кръв и метър кожа в мача Борисов - Радев

Първото полувреме мина в много ритане и малко футбол, головете се чакат напролет

Кило кръв и метър кожа в мача Борисов - Радев | StandartNews.com
Двубоят започна с енергийна секира заради ЧЕЗ и завърши почти с дузпа за БЕХ Първото полувреме мина в много ритане и малко футбол, головете се чакат напролет

Мач на кило кръв и метър кожа. Този футболен жаргон най-точно отразява високия градус на политическия сблъсък между „Дондуков” 1 и 2. Двубоят между отборите на Бойко Борисов и Румен Радев засенчи всичко друго на родния терен през 2018 г. и ще чака своята развръзка догодина. След първото полувреме, което приключи с наближаването на Коледа резултатът е нулево реми. В този двубой се играе на ръба на правилата, а ударите под кръста се раздават охотно. Генералите не са сами на терена, около тях помагат с ритници и хули цели отбори от бек вокали и адютанти.

Преди да се впуснат във футболната корида съперниците стоически издържаха общата снимка в Брюксел в началото на българското европредседателство, изслушвайки "Одата на радостта".

Първата атака дойде от президентството още докато публиката обсъждаше как България ще свири половин година първа цигулка в Евросъюза.

Румен Радев използва отчета си за първата година като държавен глава, за да шутира остро с обвинение, че парламентарната ни република атрофира, а Народното събрание все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството.

ГЕРБ изчисти спокойно топката, питайки Радев дали търси политическа криза като дава рамо на БСП в техния първи за 2018 г. вот на недоверие.

Нинова тутакси нахлузи калеврите, ехидно подмятайки, че гледа с тъга на оценката на Радев за парламента, но тя е вярна.

Февруарският скандал с ЧЕЗ и странната купувачка Гинка Върбакова създаде първата жега пред вратата на ГЕРБерите. Борисов беше готов дори да прати на пейката министър Теменужка Петкова, докато червената атака биеше тъпана за далавера и зовеше енергийната компания да се национализира.

Реплика на Борисов за началника на кабинета на президента обаче доведе до първия тежък сблъсък на капитаните. Иво Христов беше заподозрян, че е сивият кардинал на "Дондуков" 2, който насъсква Радев, а за капак и чете секретни грами без да има допуск за класифицирана информация.

Президентът се хвърли да брани своя човек, стоварвайки върху премиера куп съмнения и дразнещи въпроси.

"Това е вероломно нападение срещу кабинета. Радев е проект за президент срещу ЕС и НАТО", отвърна с контра Цветан Цветанов. И мачът тръгна, груб и брутален като война без правила.

Видео с конско на руския патриарх Кирил по адрес на президента пък беше първата конфузна ситуация пред вратата на бившия пилот.

В крайна сметка топката беше избита от голлинията със стенограма, от която стана ясно, че президентът не е бил безмълвен, докато патриарх Кирил го хока.

Радев не изкара дълго в глуха защита и на 15 април призова пред студенти да се включат прожекторите, за да се видят кусурите на властта. Борисов отвърна като прати своите министри да светнат държавния глава кой какво върши. Президентът обаче не пожела да си говори с адютанти и надритването продължи.

През май българският мач обаче се пренесе в Русия, обръщайки се в кавга кой на кого какво трасира. Радев литна в атака заради покана от Путин, но господарят на Кремъл го попари, че всъщност чака Борисов. "Трасирах пътя за разговори", не падна по гръб президентът.

"Отидох да видя какво е трасирал Радев", отвърна му премиерът. "Странно е точно по време на европредседателството Радев да се среща с руския президент", тегли един шут и Цветанов.

Финалът на европредседателството през юни също стана повод за размяна на удари. Радев злобно подметна, че шестте месеца са отишли за пиар на кабинета, докато Борисов приемаше овации в Страсбург за отличната оценка от Европарламента.

Македония също стана повод за челен сблъсък.

Докато Екатерина Захариева готвеше договора за добросъседство със Зоран Заев, заклетият му враг Георге Иванов се прегръщаше с Радев на "Дондуков" 2 след категоричния отказ на Борисов да го приеме.

Чумата по козите и овцете, сгромолясалият се Търговски регистър и фалитът на застрахователя "Олимпик" бяха три неочаквани голови паса за Радев, които обаче бяха опропастени от истерията на БСП.

Новината, че Борисов,а не Радев, ще води делегацията ни за форума на ООН беше приета от президентския тим като ответен удар за летните неволи. За капак и бащата на държавния глава помете с мерцедеса си триколка на инвалид, което се разчу и даже се видя на видео. Така съперниците изравниха владеенето на топката.

През септември обаче футболът изби на корида.

"Ще ометем всички от ГЕРБ", хвана секирата президентът и наежи цялата селекция на Борисов.

"Радев или да си направи партия или да оглави БСП", скочиха ГЕРБерите.

Екипът на Радев пък побърза да покаже, че е усвоил до съвършенство бюрократичните хватки и опъна нервите на властта с тупкането на топката за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар. Така за няколко седмици увисна във въздуха първата тройна рокада в правителството, дошла след драмата край Своге.

Запъхтян изскочи на терена и младоженецът Росен Плевнелиев, който заклейми своя наследник, че е първият президент популист.

"Той не е фактор, той е нула", отсече мъжът мечта на всички синоптички. Радев възпламени трибуните с контра реплика: "Да пазим авторитета на Плавнелиев, ако той не знае как".

Окрилен от нароилите се протести президентът атакува с пламенна реч за 10 ноември, в която обяви, че демокрацията е в опасност, свободата е мираж, а медиите са жив зян.

И докато всички очакваха Борисов да изригне, той шокира с кротка покана да посети "Дондуков" 2. В отсрещния тим настана суматоха, Радев май прие, но дясната му ръка Иво Христов като изучен византиец обясни, че всъщност Радев не чака гости и посъветва премиера да се обяснява на народа.

Декември мина под знака на тежки контузии и много болка. Ковчежникът на кабинета Владислав Горанов, стожер в състава на Борисов, неочаквано падна жертва на имотни неволи. По същото време президентшата Десислава Радева се забърка в транспортен скандал заради охраната си и роклите, които бързала да прибере.

Мачът на годината започна с енергиен фал на ГЕРБ заради ЧЕЗ и завърши почти с дузпа заради газовата глоба от 77 млн. евро за БЕХ.

Броени дни ни делят от края на съпроводения с много кьотек и нерви ялов мач. Свирката ще чуем от рефера Ахмед Доган още тази седмица.

Всичко обаче ще се реши през второто полувреме. Вече е ясно, че януарският конгрес на БСП ще сложи началото на червения юруш. Първите голове ще паднат най-късно на евроизборите през май. Голямата загадка е каква селекция ще направи Радев през зимния трансферен прозорец и кой ще рита за него напролет. Докато президентът е дебютант за мач от такова ниво, Борисов е свикнал да вдига купи и също е готов да извади някой нов жокер за второто полувреме. А дотогава агитките ще пируват и гърмят фойерверки, поддържайки напрежението. Червените ултраси потриват ръце скокът на цените да напълни улици с протести, а феновете на ГЕРБерите пък чакат разплата на изборите.

Доган свири дербито, Дългия пали страстите

Реферът на мача за властта беше ясен още преди да започне. Ахмед Доган има привилегията да свири финала на няколко правителства от прехода. С гласовете на ДПС Румен Радев влезе на "Дондуков", а предишната коледна реч на почетния председател на движението подкрепи ГЕРБ, че в момента нямат алтернатива. Засега никой не може да упрекне рефера, че е пристрастен. Жълтият картон на ДПС за Валери Симеонов обаче доведе до смяната му. Никой не може да е сигурен дали през второто полувреме някой от играчите няма да види и червения цвят.

Голям мерак да бъде коментатор на мача Борисов-Радев имаше Слави Трифонов. Шоуто му обаче не успя да сблъска капитаните, защото президентът загърби поканата. Така арена на задочния спор стана "Панорама", където президент и премиер убедиха публиката, че шанс за уйдурма няма и мачът е повече от истински.

Суматоха в агитките, ВИП зрителите оредяват

Суматоха тресе агитките, които са напълнили трибуните за мача на властта. В сектор Б на националния стадион феновете на ГЕРБ са сигурни в успеха. Единственият им страх е техните съюзници от Обединени патриоти в пристъп на поредно умопомрачение и братска вендета да не метнат факла или бомбичка на терена. А това може да докара служебна загуба на Борисовия тим. Още по-страшно е в отсрещния сектор Г. Там половината се дерат за Радев, а другите го ругаят под сурдинка, че не тачи партията, която стана ракета носител за "льотчика". Рейдовете на Корнелия пък хвърлят групата на "Позитано" в екстаз, но късат нервите на ветераните в червената агитка, сбутани по горните редове. Луд с картечница (по Огнян Герджиков) или месия, пък е дилемата за Мая Манолова в оценките на ултрасите. В сектор В жълтопаветници освиркват и сини, и червени, докато кълнат своите, че безнадежно се мотат в окръжните групи.

Най-личните места в елитния сектор А пък са твърде рехави. Част от посетителите през десетина минути ги отвеждат в тунела, където ги чака бърз превоз за следствения арест. Други пък не са се вясвали, но ликът им грее на сайта на Интерпол.

Във ВИП зоната пък Путин и Тръмп махат по видеовръзка. За кого ли обаче никой не знае. "Вашият го претупаха като ординарец за броени минути в Сочи !", подмятат едните. "Нашият поне Чичо Сам го потупа по рамото, а вие останахте с една снимка", контрираха от другата ложа.

А дежурните полицаи нервно прогнозират в кой сектор първо ще се наложи да усмиряват хулиганите.

Цецо Джентиле винаги готов да влезе с бутонките

Цветан Цветанов може да се сравни само с Клаудио Джентиле, бруталният защитник на Ювентус и Италия от 70-те и 80-те години. Бранителят с прозвище Либийската хрътка, който обичаше да причинява болка и винаги играеше на ръба. Клаудио наричаше презрително аржентинския гений Марадона „смешен плачко” и „балерина”, а бразилската звезда Зико показваше синините и скъсаната фланелка след персоналната опека на Клаудио в шампионския рейд на „адзурите” през 1982 г. Всеки опит на президента да атакува ГЕРБ се посреща с мълниеносна контра от бившия МВР шеф и колекционер на часовници за изборни победи. А когато няма вълнуваща реплика, просто за пореден път пита Радев да си каже за социално слабите му спонсори за президентската кампания. Или небрежно подмята, че държавният глава просто завижда на международните успехи на Борисов.

Плевнелиев се върти в танца на Питър Крауч

Предишният обитател на „Дондуков” Росен Плевнелиев е готов винаги да захапе своя наследник. Иначе кроткият и хрисим младоженец и млад баща избухва като един Гатузо, щом му развеят пред очите лика на Радев. Но всъщност е скучен като Питър Крауч. Дългучът, който може да бележи само с глава, защото е доста над 2 метра, така и не се добра до истинските висини на футбола, както и Плевнелиев в политиката. Може би най-интересното от Крауч за цялата му кариера, бе танцът "робот". Иначе любимата тирада на Плевнелиев гласи, че Румен Раде е човек на Москва и никой на Запад не го бръсне за нищо. Както и че сегашният държавен глава не е никакъв обединител на нацията, а червено острие.

Тома и Антон Невил вършеят по фланга

Тома Биков и Антон Тодоров хапят като хрътки президента при всяка негова проява. Двамата напомнят с неизчерпаемата си енергия на култовите братя от "Манчестър Юнайтед" Филип и Гари Невил, но с щипка злоба от характера на другата легенда на "дяволите" Ерик Кантона.

Тодоров напусна парламента, но продължава да бълва папки и факти срещу Румен Радев и обкръжението, като особена слабост са му Иво Христов и Елена Йончева от президентския тим. Настоящия депутат Тома Биков пък най-много до час след всяко изявление на Радев е готов да отговори с ответен залп.

Валери Ди Канио като таралеж в гащите

Вулканът от емоция Валери Симеонов може да се сравни само с щурия италианец Паоло Ди Канио. Биткаджия на терена, но таралеж в гащите за своите треньори и шефове, които трудно го изтърпяваха повече от 2-3 сезона. Ди Канио сътвори куп скандали в Лацио и Уест Хям с ултрадесните си убеждения, които изобщо не криеше. Симеонов също беше страшен в атаките, но пресоли манджата с репликата за протестиращите майки. И беше принуден да поиска смяна, за да не бъде изгонен.

Дончев е скрият Модрич

Изобщо не е пресилено, ако се каже, че Томислав Дончев играе в тима на Бойко Борисов почти същата роля като Лука Модрич в селекцията на Хърватия. На пръв поглед не се набива на очи, но винаги е на най-горещите места, а само посветени са наясно с тънките пасове, които подава в критичен момент на премиера.

Горанов с малшанс като Джон Тери

Владо Горанов има изключително важна роля в селекцията на ГЕРБ като ковчежник на кабинета "Борисов 3". Напоследък обаче не му върви и историята с харизания от кръстника апартамент напомня за малшанса на бившия капитан на Челси Джон Тери, който се хлъзна и уцели гредата във финала за Шампионската лига срещу Манчестър Юнайтед в Москва. А железният и хладнокръвен (също като финансовия министър) бранител можеше да бъде вечен герой за "аристократите" от Лондон, но няколко сантиметра му донесоха кошмар. При Горанов пък става дума за едни 180 квадрата, но съдбата е също толкова жестока.

Корнелия е по-стръвна от Суарес

Тя е готова да хапе, да пуска кръв, но да спечели. Хъсът на Корнелия Нинова да повали Борисов може да се сравни само с яростта на Луис Суарес. Уругвайската звезда заслужи прозвището Канибала след опита му да отхапе живо месо от врата на защитника на Италия Джорджо Киелини в мача между двата тима от Мондиала в Бразилия. Корнелия също не си поплюва, когато е на политическия ринг. Не прощава и на свои, и на чужди.

Мая гони по финтове Неймар

Докато беше в редиците на БСП Мая Манолова се чувстваше като Неймар под сянката на Меси в тима на Барселона. Бразилецът избяга в ПСЖ, а Мая стана народна любимка като омбудсман. Рейтингът й расте, а феновете й я виждат ту на "Московска" 33, ту направо на "Дондуков" 2. Създаде най-голяма суматоха в защитата на Бойковата селекция, повеждайки бунта на майките на децата с увреждания и бълвайки инициативи, които хвърляха в ужас законотворците в парламента.

Деси Радева плаши свои и чужди

Деси Радева е еднакво опасна за свои и чужди. Че има самочувствието поне на Златан Ибрахимович, стана ясно още, когато стъпи на "Дондуков" 2. Във вихъра на атаката тя може да помете с песни и фейсбук есета всеки опонент на любимия й мъж. Но понякога водена от стихията неусетно се понася към своята врата, забивайки неспасяем автогол. Затова за нея важи треньорската заръка „Пазете я далеч от топката”.

Иво Христов се вживя да бъде Гризман

Иво Христов като виден франкофон се опитва да пуска хитри пасове като халфа на „петлите” Антоан Гризман, но често влага повече емоция от нужното. И рикошетите отиват там, където може би не е желал.

Йончева загрява за евродвубоя

Елена Йончева е бързо и пробивно крило като бразилеца Марсело от Реал. Изработи няколко фала срещу противниковия тим, едва не извади от парламента Делян Добрев покрай хасковските разправии за неговия дрийм тим. В съда скочи направо на Борисов, успя да строи срещу БСП хиляда камиона на строителите. Лесно обаче се изнервя от подмятания за връзки с Цветан Василев и хонорари за филми. Ще има важна роля през второто полувреме, защото ако оглави евролистата на червените ще остави в тъча самия шеф на ПЕС и бивш любим Сергей Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай