БСП между Жана д`Арк и Станишев

Банкет в петък вечер ще разкрие лобитата преди конгреса

БСП между  Жана д`Арк и Станишев | StandartNews.com

Отгоре гиздава, отдолу - гнидава. Така изглежда Столетницата ден преди извънредния си конгрес, който трябва да я зареди с ален плам и другарски ентусиазъм за двойните избори тази година. Самочувствието на социалистите в навечерието на форума бе напомпано от ведомствената социологическа агенция "Афис", която съобщи, че БСП вече води на ГЕРБ с шеметните 0,2 процента. Това, разбира се, допълнително ще мотивира соцлидерката Корнелия Нинова да обяви в събота победен курс на евровота, да помечтае за червена карта на местните избори и да поиска предсрочни избори.

На фона на приповдигнатото партийно настроение обаче БСП ври и кипи. "Първата дама" на червената партия Елена Йончева вече е клиент на прокуратурата. Тя бе обвинена в пране на пари, при това в особено големи размери - 330 000 евро. През 2012 г. Йончева е направила дружество с офшорна форма, която след това е внесла по сметките на новото дружество над 650 хил. лева от КТБ. Според прокуратурата журналистката - депутатка е знаела, че изпира пари, които са били източени от КТБ преди шест години. Нещо повече - определената гаранция на Йончева е 20 000 лева гаранция, защото при издирването й не била открита на нито един от известните й адреси. А родната й майка заявила, че не знае къде живее дъщеря й.

Очаквано, изключително сериозните факти, изнесени от държавното обвинение, бяха политически отиграни и от Йончева, и от БСП. Корнелия веднага превърна хубавата Елена в Жана д`Арк. И обяви, че атаката срещу нея е от ГЕРБ, защото разкривала злоупотреби при строежа магистралите. Така си осигури знаме за конгреса. 

Интригата в него ще е кой ще води червената листа за евроизборите и какво ще е мястото в нея на Сергей Станишев - досегашен първи в аления списък, президент на европейската партия майка ПЕС. И какво мято ще получи Елена Йончева. Една от най-актуалните карикатури часове преди конгреса е тази на Станишев, яхнал мотор с червена фланелка, на която пише: Ако виждате надписа, значи Елена е изпаднала от листите.

Засега обаче изглежда много по-вероятно Йончева да остане на мотора, защото, както се шушука на "Позитано" 20, в събота нито един социалист няма да посмее да каже: ама, чакайте, тя е обвиняема. Защото разделителната линия в БСП вече е Йончева - ГЕРБ. Който не защити журналистката, ще бъде обвинен, че работи за врага. А соцпартията оцелява благодарение на врага откакто съществува. Когато е пред избори врагът е навън - политическия опонент, когато няма вот, врагът е вътре в БСП - с партиен билет.

Затова, ако Нинова не наложи Йончева като изкупителната жертва, зад която партията да се обедини, изпада в неудобното положение да заприлича пред своите на Бойко Борисов - лидер, който се разделя с хората си и при най-малките съмнения. Застане ли зад Йончева пък Корнелия е заплашена от скандали в разгара на кампанията.

Подробности около разследването на Йончева тепърва ще излизат. А и пред чувствителната към корупция Европа лакърдията с политически репресии преди вота няма как да мине. 
От друга страна Йончева е удобната за Корнелия формула да разчисти от пътя си Сергей Станишев. БСП вече му заложи капан като реши на пленум, че евродепутатите й са длъжни да се борят в Европа срещу Истанбулската конвенция и срещу Пакта за миграцията. Като лидер на ПЕС Станишев яростно защитаваше и двата документа, дори заплаши БСП с изключване от ПЕС. За него ще е еднакво неловко както да го изхвърлят от листата, така и да го оставят в нея, но на задно място.

ПЕС със сигурност ще бъде в шок. Затова вариантът Станишев сам да се откаже от място в листата съвсем не изглежда налудничав. Най-малкото ще хвърли БСП в обяснителен режим пред европейските й партньори защо лидерът на ПЕС е нежелан в Европарламента. И със сигурност ще мотивира вътрешната опозиция да застане зад него и да организира отпор в стил: Сергей, моля те върни се. 

На фона на детайлите около партийната интрига изпъква един въпрос: Нинова сама ли се вкара в абсурдната дилема Йончева или Станишев или някой й скрои шапката? Политическата звездата на Елена Йончева изгря на президентските избори покрай Румен Радев. До този момент смелата репортерка от най-горещите точки на света не даваше никакви поводи да се мисли, че политическата кариера й е по вкуса. Напротив - до този момент тя винаги е била артистичната Елена, която пуши пура, кара мотор и има табела "Зло куче" на вратата. Влизането й на "Дондуков" 2 като медиен глас на Румен Радев остави за кратко внушението за нови и "чисти" лица в политиката. Но то се изпари на секундата, когато неочаквано бързо и без една дума обяснение, Йончева бе махната от президентстовото, за да блесне в червените листи.

С влизането си в парламента журналистката започна една след друга партийни акции срещу врага ГЕРБ - филм за оградата, кумгейт срещу Делян Добрев, атака срещу магистралите... И всеки път, когато някой от управляващите й отговаряше, тя заемаше позата на жертва: атакуват ме политически. Така, когато прокуратурата й повдигна обвинение, ролята на мъченик се оказа добре репетирана.

Логично възниква въпросът дали самата Йончева не е ли подозирала какво я очаква? И ако това е така дали цялото й поведение не е много добре изградена защитна теза? 
Преди да влезе на конгреса в събота, Корнелия Нинова би трябвало да има отговор на този въпрос. За себе си. В противен случай рискува да изгори на политическата клада заедно със своята Жана д`Арк. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай