Събота,

Управляващите готвят промени в Конституцията, кого засягат

От: Редакция -
137
Управляващите готвят промени в Конституцията, кого засягат
A
A
A

Управляващата коалиция инициира създаването на временна парламентарна комисия за промени в Конституцията, съобщи Христо Иванов от "Демократична България".

ВИЖ ОЩЕ: Закриват спецсъда. Махат бонусите на висшите магистрати

В нея всички политически сили в парламента ще могат да изложат своите виждания за промени в Основния закон. Целта е да се проведе широк, публичен дебат по темата, както и да се събере необходимото конституционно мнозинство за "крачка напред" в тази посока, обясни Христо Иванов.

Според него намирането на консенсус е важно да се случи преди избора на новия състав на Висшия съдебен съвет /ВСС/. По думите му така ще се отговори на дългогодишните препоръки на Венецианската комисия, Европейската комисия и на Европейския съд по правата на човека за това в съдийската колегия да има голямо мнозинство членове, избрани от съдии.

Иванов каза, че в прокурорската колегия следва да се гарантира, че ще има представители, които "не са в ситуация на кариерна зависимост от главния прокурор", за да има възможност за отчетност на следващия главен прокурор. Ние ще потърсим контакт с всички политически сили, за да ги запознаем какви са нашите намерения, увери Иванов.

Председателят на ПГ на ДБ коментира и отношението на управляващото мнозинство към настоящия главен прокурор Иван Гешев. Той смята, че обвинител номер едно "много обича да говори за независимостта на съдебната власт", прикривайки се под нормата за независимост, която се дължи на съда. Иванов е категоричен, че препоръките са за отчетност и търсене на отговорност на главния прокурор.

На 14 януари в декларация от името на четворната коалиция от трибуната на парламента председателят на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров призова за оставка Иван Гешев. Призивът дойде ден след новината, че председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ Сотир Цацаров сам е пожелал да напусне поста си.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички