Петък,

Украйна изпълни всички критерии за визова либерализация

От: Администратор -
Украйна изпълни всички критерии за визова либерализация
A
A
A

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел представи доклада си за визова либерализация с Украйна пред членовете на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. С него тя подкрепя освобождаването на украинските граждани с биометрични паспорти от изискването за виза при престой до 90 дни в Шенгенското пространство. Гражданите на държавите-членки на ЕС вече пътуват безвизово до Украйна. Мария Габриел приветства украинските власти и гражданското общество за изключително доброто сътрудничество при изготвянето на доклада. Тя напомни, че либерализирането на визовия режим е един от аспектите на все по-тясното партньорство между Украйна и ЕС. „Украйна е приоритетна страна партньор на ЕС в рамките на Европейската политика за съседство и Източното партньорство. Премахването на изискването за визи за украинските граждани, които притежават биометрични паспорти, ще представлява конкретно изпълнение на споделената амбиция и поетия от украинския народ ангажимент за мир, стабилност и европейско развитие на тяхната страна, както и за продължаване на реформите", подчерта Мария Габриел

На следващо място тя отбеляза, че планът за действие за либерализиране на визовия режим и изброените в него критерии (общо 147), които следва да бъдат изпълнени преди премахването на визите, е ефективен инструмент за насърчаване на дълбоки и трудни реформи. „Украйна е изпълнила всички критерии, свързани със сигурността на документите, управлението на границите и миграцията, обществения ред и сигурността, както и относно външните отношения и основните права. Европейският парламент потвърждава за пореден път принципа, според който всяка страна, изпълнила всички критерии, може да се възползва от либерализацията на визовия режим", заяви Мария Габриел.

Тя подчерта, че в Украйна бяха създадени три ключови органа, които сега са оперативни в борбата с корупцията. Споразумението за реадмисия на незаконни мигранти между ЕС и Украйна е едно от най-ефективните, което показва, че страната е надежден партньор за смекчаване на миграционните рискове. Според нея критериите, довели до визова либерализация, следва да бъдат изпълнявани и след влизане в сила на решението.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички