Удар в десетката! Ревизоро закова проблема с наводненията

В България по време на комунизма са построени около 6000 язовира

Удар в десетката! Ревизоро закова проблема с наводненията | StandartNews.com

Огромни количества дъжд, неподдържани речни корита, наличие на дървета, които препречват мостовете - това създава проблемите, които наблюдавахме този път в Карловско. Всичко опира до пари, заяви пред БНТ бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров, известен с прякора Ревизоро.

Той припомни, че в България по време на комунизма са построени около 6000 язовира. "В продължение на десетки години те не бяха поддържани. Това са язовири на 40-50-60 години", каза Ревизоро.

Обясни, че след нещастието, което сполетя село Бисер преди 10 години, се е оказало след инвентаризация на язовирите, че местната власт няма пари да ги поддържа. Тогава се взима генерално решение да се изясни собствеността на язовирите и да минат към единна структура на държавата. Заделена е и сума, с която язовирите да бъдат ремонтирани, но са възникнали спорове около отпуснатите пари и са изпуснати 2-3 години, в които да започнат ремонтите.

"Намериха се 400 милиона, за да се почне поетапно ремонтът на язовирите, както виждате, спря се тази дейност. Проблемът е, че язовирите бяха ничии. В момента е ясно чии са. Намериха се пари да се ремонтират. Намери се причина да се спре ремонтът", припомни Емил Димитров.

Другият проблем според него са речните корита и тяхното почистване. По думите на Димитров нещата отново опират до липсата на пари, както и до липсата на воля на управленско ниво да бъдат взети съответните решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай