Удар! Кирил Петков със стряскащи обвинения към Русия

Разказа как се манипулира държавата ни

Удар! Кирил Петков със стряскащи обвинения към Русия | StandartNews.com

„Ние сме следващите в списъка на Кремъл“ - с това заглавие изведено от думи на премиера в оставка Кирил Петков, британският вестник „Таймс“ разказва за политическата ситуация в България.

Кирил Петков научи един важен урок за борбата с корупцията в Източна Европа по време на краткия си мандат като министър-председател на България.

"Ограничихме корупцията на местно ниво, но открихме, че имаме по-голям враг: руското влияние", каза той. "Не разбирахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите."

Така пък започва публикация на лондонския в."Таймс", в която авторът Том Кингтън разказва, че според Петков той си е създал мощни врагове в Русия, когато е прекратил зависимостта на България от газовите доставки и е започнал да я замества с газ от Азербайджан.

"Азерският газ струва три пъти по-малко от газа на "Газпром", но предишното правителство някак си се отказа от него. Казаха, че няма тръбопровод, но се оказва, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой се беше договорил да плати три пъти повече", каза той.

"Трябва да си изключително глупав - или корумпиран - за да направиш това", допълва Петков.

В интервюто за "Таймс" в "големия кабинет от съветската епоха в София" премиерът казва още, че Москва е реагирала на сделката, като е разпалила опозицията в парламента, което е довело до вота на доверие към неговото правителство миналия месец. Седмица по-късно той отвърна на удара, като изгони 70 руски дипломати.

Сходна схема той вижда и по повод вдигнато на ветото на България върху молбата за членство в ЕС на Северна Македония, въпреки съпротивата на Русия.

"Русия влияеше от двете страни на границата", каза той. "Видяхме координирани действия, когато нашите националисти излязоха с медийни инициативи, преди културният ни офис в Северна Македония да бъде опожарен."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай