Учителка първа люспа в новия парламент

Учителка първа люспа в новия парламент | StandartNews.com

Това е кражба, хората гласуваха за мен, гневи се Бареков

12 дни преди първото заседание на новия парламент той вече се сдоби с независим депутат. Бомбата хвърли пловдивската учителка по биология Анна Баракова, избрана от "България без цензура" с преференция. В сряда тя заяви, че напуска формацията и ще бъде независим народен представител. Блондинката обяви решението си в ефира на Нова тв, след като се оплака, че е била притискана от съпартийците си да се откаже от депутатския мандат.

13 се оказа числото на късмета за Анна Баракова. Като председател на женската организация "Евромайки" в район "Източен" в Пловдив тя бе включена в местната листа на "България без цензура" под фаталния номер. Той обаче съвпадна с номера на коалицията и така учителката се оказа сред щастливците, които преференциалният вот изстреля напред. С 858 гласа тя измести втория в партийната подредба адвокат Дяко Дяков, заместник-председател на ББЦ. Водач на листата беше самият партиен лидер Николай Бареков, но той избра да остане евродепутат. Така Баракова се събуди депутатка. Подобен феномен с дублиране на партийния и преференциалния вот прати в парламента кандидати от задните редици и в ГЕРБ и ДПС, но те се отказаха да се възползват от шанса. Според Баракова настоятелни съвети в тази насока са й давали и нейни съпартийци.
"Веднага след приключване на изборите бях притискана и поставяна в ситуация на тормоз - чести обаждания по телефона с цел да се откажа от депутатското си място от колеги от партията", обясни учителката. После конкретизира, че опити да се свържат с нея са правили Дяко Дяков и бизнесменът Мартин Иванов- Данона, водач на листата в Пловдив-област.

Те й предлагали "като един разбран човек" да замени мястото в парламента с пост в администрацията на града. Карали я да подписва документи, търсили я и в училището, в което работи, а един ден намерила и вратата на апартамента си разбита. "Некоректно е да няма правилно общуване, да не се зачитат човешките права, човешкият личен живот, да се нарушават взаимоотношения", ожали се в ефир Баракова.

Тя изобщо не смятала, че изборът й е резултат на грешка. Новоизлюпената депутатка отхвърли и съмненията, че е била подкупена да напусне от други партии. "Аз съм един изключително достоен човек, който държи на себе си и на своето семейство и на колегията, която е свързана с мен", увери учителката. Баракова беше в студиото заедно с Хаик Гарабедян и Красимир Манов, напуснали ББЦ след евроизборите. И двамата увериха, че тя е уважавана учителка в Пловдив и гласовете за нея най-вероятно са резултат от съзнателен избор.

Самият Дяков категорично отрече да е притискал Баракова, но призна, че е провел приятелски разговор с нея. В него обяснил, че тя случайно е попаднала на второ място и следва да отстъпи депутатския мандат. След получения отказ Дяков не бил правил втори опит да уговаря учителката.

Лидерът на ББЦ Николай Бареков реагира от Брюксел на новината, че е загубил един депутат.
"Кражбата на депутатско място, което е изкарано с усилията на толкова много хора в родния ми град Пловдив и което отстъпих доброволно на Дяко Дяков, е срамно и безотговорно действие. Пловдивчани гласуваха за мен и за втория в листата Дяков и мястото не е за лична употреба или за избиване на комплекси.

Призовавам г-ца Анна Баракова да осъзнае какво прави и да не се възползва по толкова грозен и лицемерен начин от преференцията 13/13, която очевидно не е дадена за нея, а е попълнена за сигурност от избирателите", заяви Бареков пред ПИК. Той отрече и твърдението на Манов в ефир, че миналия четвъртък е ходил на крака при Бойко Борисов в Банкя, за да затоплят отношенията.

Чакаме я при нас

ПГ на КП "България без цензура"

Във връзка със сутрешното изявление на г-жа Анна Баракова заявяваме, че очакваме нейното присъединяване към парламентарната група на КП "България без цензура". Срещу г-жа Баракова не са отправяни заплахи и не е оказван натиск от представители на която и да е от формациите в коалицията. Г-жа Баракова е избрана от жителите на град Пловдив, които са дали своя вот за КП "България без цензура" и нейното независимо участие в 43-ото народно събрание би било подмяна на тяхната воля.

7 смениха отбора в предишното събрание

В последния работен ден на 42-рото Народно събрание Гален Монев реши, че ще напусне парламентарната група на "Атака" и ще премине към "България без цензура". Така той закръгли на 7 избраниците, които в предишния парламент тръгнаха към други формации. По-голямата част от тях сега са точно в състава на ББЦ. По ирония на съдбата на сегашния шеф на ПГ на ББЦ Светлин Танчев сигурно ще се наложи да увещава Баракова да остане при съпартийците си. В предното Народно събрание той напусна групата на ГЕРБ и по-късно стана член на ББЦ. Колегата му Румен Йончев пък бе в редиците на "Коалиция за България". Но също избра да се присъедини към новата партия на Бареков. Атакистът Димитър Аврамов също се обяви за независим, но декларира симпатиите си към Бареков. В аналите на парламента ще остане случката с чантата му, която се оказа заключена в стаята на "Атака". Герберът Георги Марков излезе от своята група и подкрепяше кабинета Орешарски. Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов също напусна групата на ГЕРБ, а по-късно заяви, че предпочита да работи като експерт и напусна и парламента.

Една от най-любопитните истории в 42-рото Народно събрание е тази на Даниел Георгиев. Той беше член на ПГ на ГЕРБ. Но в разгара на кампанията за евроизборите обяви, че преминава към ББЦ. В рамките на един ден Георгиев се върна обратно в ГЕРБ, но следобяд отново премина в ББЦ. Развръзката дойде към вечерните часове, когато Георгиев обяви от сцената на предизборно събитие на ББЦ в Бургас, че остава в ГЕРБ. Лидерът Бойко Борисов обаче поиска изключването му за уронване на партийния имидж.

В парламентарната история може да се запишат и независимите депутати от 41-вото Народно събрание - цели 27. В по-предишни парламенти модата "независими" набираше скорост. В 42-то НС дори приеха вътрешни рестрикции срещу отцепниците - парите от партийната субсидия да не следват депутата, а да остават в парламентарната група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай