Учат военните да ловят камикадзета

Учат военните да ловят камикадзета | StandartNews.com

До дни Ненчев издава заповед за старта на тренировките

Законът срещу тероризма вероятно ще бъде приет от депутатите до месец. Проектът бе обсъден вчера на заседание на Съвета по сигурността в Министерски съвет. За да могат ефективно да се включат в борбата с терористите, военните започват тренировки още преди да бъдат приети новите правила.

Военните започват спешно обучение по предотвратяване на терористични атаки. Това съобщи военният министър Николай Ненчев след вчерашното заседание на Съвета за сигурност в Министерски съвет. На него беше обсъден проектът за закон за противодействие на тероризма. Очаква се днес той да бъде одобрен от правителството, а после да бъде гласуван от депутатите, преди да излязат във ваканция. "Въоръжените сили ще участват в антитерористични акции. Ако законът бъде приет, ще имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие, което ме кара да мисля, че незабавно трябва да започнем подготовка на нашите военнослужещи, защото те не са изпълнявали такива мисии и ангажименти", заяви министър Ненчев. "Вероятно още в следващите няколко дни ще издам заповед за започване на незабавна подготовка", допълни той.

Министрите подробно са обсъдили ограничението на правата и свободите на граждани при провеждането на антитерористични операции. "Това при кои обстоятелства и в каква степен ще бъдат ограничавани права, зависи от конкретната заплаха", уточни военният министър.

По повод записаните в проекта мерки за задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм, Ненчев коментира: "Има някаква реакция, но смятам, че предложеният текст е справедлив".

Според вносителите от МВР целта на законопроекта е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерките за превенция и отговор на потенциалните терористични заплахи. "Очаквам професионалната общност да застане зад закона, защото той регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават българските граждани. Само с добре координирани действия можем да противостоим на тероризма, който в последните години стана една от най-големите заплахи в световен мащаб, и създаването на модерна и интегрирана система за сигурност е от първостепенно значение", коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя смята, че проектозаконът ще регламентира механизма, който ще позволи ефективното взаимодействие и обмен на информация между специализираните органи, местните власти, чуждестранните партньори и неправителствения сектор за превенция и противодействие на тази заплаха.

"В основата на всичко е опазването на човешкия живот. Терористичният акт отнема основно право на човека - правото на живот. Обстоятелството, че на някои хора, които планират такива действия, ще бъдат нарушени права, е несъпоставимо", посочи Бъчварова.

Законопроектът определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие. Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия и национален план за противодействие на тероризма.

Определят се функциите на местните органи и структури в този процес. Превантивната дейност пък включва анализ и оценка на рисковете, сътрудничеството и обмена на информация с компетентните органи на други държави и организации, изготвяне на планове на различни нива за противодействие на тероризма. Въвежда се задължение за собствениците и ползвателите на сгради и съоръжения за обществено обслужване от първа-трета категория по ЗУТ, както и училищата и детските градини да разработват и прилагат мерки за противодействие на тероризма. По отношение на лицата, за които има данни, за да се състави обосновано предположение, че са свързани с подготовка на терористичен акт, се прилагат превантивни мерки, отнасящи се до ограничаване на движението им и отнемане на документи. Подробно е описан редът, по който се прилагат превантивните мерки, както и че подлежат на съдебен контрол. Законопроектът въвежда основни правила за провеждане на антитерористична операция при наличието на данни за конкретна заплаха от или при извършен терористичен акт. В тези случаи е допустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите. Допуска се и обявяването на извънредно положение с решение на Народното събрание или с указ на президента. Целта е да се даде предимство на спасяването на човешкия живот и здраве. Законопроектът предвижда също обезщетяване на физическите и юридическите лица при реално причинени имуществени вреди при или по повод извършване на нормативно установените действия за предотвратяване и пресичане на заплаха от тероризъм или за преодоляване на последствията от тероризъм.

Задържаха 7009 мигранти за половин година

МВР задържа 7009 мигранти за първите шест месеца на годината. Това е намаление с около 33 на сто спрямо хванатите 10 456 души през 2015 г., заяви вчера главният секретар на вътрешното министерство Георги Костов пред БНТ. Най-много от задържаните са на изход - 4080 човека. По-голямата част са лица, които са били хванати на вход и във вътрешността на страната и след като са минали процедурите и им е предоставен статут и са настанени в центрове, са решили да напуснат държавата. Иначе цифрите са 2654 задържани на вход на границата с Турция основно, на Гърция са пренебрежимо малък брой, тоест имаме намаление от 40% на вход. Вътре в страната задържаните са 2460 основно в София, което е спад с 25 на сто", каза още Георги Костов. Той посочи, че няма регистрирана конкретна заплаха на територията на нашата страна.

България е беззащитна

Росен Петров, депутат от БДЦ

Приемането на закона срещу тероризма е крайно наложително, без него България е беззащитна срещу новите заплахи за националната сигурност. Службите нямат необходимия инструментариум за борба с новите проявления на тероризма, координирани и организирани чрез интернет - спящи клетки, самотни вълци единаци, атентатори самоубийци.

Нужна е добра организация на службите

Корнелия Нинова, лидер на БСП

Само със закони тази работа с тероризма няма да стане. Необходимо е освен него да има и добра организация на всички служби на МВР, на цялата институционалност и държавност на България, за да има ефект едно такова действие.

Главният секретар Георги Костов: Не става с кадифена ръкавица

С кадифена ръкавица срещу тероризма не става. Ограниченията и следенето на гражданите с интернет е оправдано и има аналогия и в други държави, защото чрез глобалната мрежа може да се влияе на световни процеси. Обменът на информация между службите е ключов.

При нас цялата среда е специфична, защото потенциалните цели са чуждестранни граждани, потенциалните извършители - също. Ако нямаме информационен обмен с чуждестранните партньори, няма как да доловим такава информация. Този обмен е постоянен.

Денонощен щаб в ДАНС следи за заплахи

Денонощен щаб в ДАНС ще следи за заплахи от тероризъм. Националният контратерористичен център се разполага Агенцията по национална сигурност и предоставя информация на компетентните органи и структури, която необходима за предотвратяване и пресичане атаките. Законът предвижда Центърът да предоставя информация в непрекъснат денонощен режим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай