Петък,

Туск: Борисов се изповяда пред мен. В беда е

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Премиерът Бойко Борисов буквално се изповядал пред председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск за скандала със снимките от спалнята му. Това каза самият Туск в телефонно интервю за Рикард Йозвяк от Радио Свободна Европа (РСЕ).

Изповедта на министър-председателя на България станала по време на среща между двамата. "Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина, донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен", спомня си Доналд Туск срещата с Бойко Борисов, на която са говорили за изтеклите снимки.

"Не искам да оправдавам всички грешки, направени от Бойко Борисов. Познавам го от толкова много години и знам, че той все още има добри намерения. Но вие сте прав - добрите намерения със сигурност не са достатъчни в политиката. И затова имаме нужда от повече действия, повече усилия от ГЕРБ и Бойко Борисов, за да ни убедят, че та наистина са решителни в борбата им срещу корупцията и проблемите в съдебната система", казва още Туск.

"Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот", заявява европейският политик. От интервюто му обаче не става ясно кога точно двамата с Борисов са говорили по темата.

"Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед. И ви моля да ми позволите да бъда по-дискретен, защото ставаше дума за личния му живот. Но все още вярвам, че той е способен да докаже, че той е - ако не идеалният демократ - поне все още демократ", казва Туск.

В края на септември Бойко Борисов обвини президента Румен Радев за снимането в спалнята му. "Аз съм изяснил как коварно, неговите хора, най-близкото му обкръжение, по един много елементарен начин, с една много прекрасна госпожа, дойде и нащрака в мое отсъствие всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин", каза тогава Борисов.

Туск отхвърли твърденията на някои от протестиращите в България, че Борисов е изградил авторитарен режим. Лидерът на ЕНП обаче няколко пъти повтори очакването си за доказателства за решителност в борбата срещу корупцията.

Последната публична среща между Доналд Туск и Бойко Борисов беше на 2 октомври в Брюксел. Тогава Туск съобщи, че очаква още реформи от България, а Борисов каза, че е получил подкрепа.

 

Досега позицията на ЕНП винаги е била в подкрепа на ГЕРБ. Европейските партньори на Борисов винаги казват, че през март предстоят редовни парламентарни избори и тогава българите ще могат да изразят волята си.

"Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Разбира се, имаме достатъчно причини да сме притеснени, когато става дума за ефективността на съдебната система и антикорупционните механизми в България. Но в същото време ще бъде преувеличение да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс. Например, все още има много силна опозиция срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, начело с президента на страната. Все още имаме свободни медии, които имат възможност да атакуват и критикуват правителството. И това, което е най-важно според мен, че в близките месеци ще имаме избори, което означава, че все още всичко е в ръцете на народа на България", казва Доналд Туск в интервюто. Според него в областта на "върховенство на правото и демократични принципи, имаме някакви основания да сме по-притеснени за други страни членки на ЕС в региона, отколкото за България".

"Но не искам да оправдавам всички грешки, направени от Бойко Борисов. Познавам го от толкова много години и знам, че той все още има добри намерения. Но вие сте прав - добрите намерения със сигурност не са достатъчни в политиката. И затова имаме нужда от повече действия, повече усилия от ГЕРБ и Бойко Борисов, за да ни убедят, че та наистина са решителни в борбата им срещу корупцията и проблемите в съдебната система. Трябва да сме наясно, че политическият пейзаж в България е по-сложен и не е само конфликт между ГЕРБ и опозицията. Както знаете, Русия е много активна в България. Също така действията на Турция, вътрешните битки между олигарсите. Това също е елемент от тази сложна картина. Както казах, не искам да оправдавам всичко, направено от Бойко Борисов, но все още се надявам, че през март ще стане напълно ясно каква е волята и какво и решението на българските избиратели".

Доналд Туск казва, че не е най-добрият експерт по съдебната система на България. И допълва:  "Но едно нещо трябва да е напълно ясно - всеки, който иска да управлява страна от ЕС, трябва да покаже решителност в борбата срещу корупцията. Без съмнение. Точно това очаквам от Бойко Борисов и ГЕРБ - видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система. Това за мен е най-важният критерий".

Последният въпрос на Рикард Йозвяк към Туск е дали всичко това означава, че "Бойко Борисов е все още достатъчно добър за ЕНП". "Да, ако Бойко Борисов и ГЕРБ бяха единствените проблеми на ЕНП, щях да съм най-щастливият човек", заключва Доналд Туск.

 

Тагове: Туск Борисов

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Marina Nacheva

И още едно допълнение към коментара ми. НЕ знаех, че г-н Тест притежава качества на католически изповедник. "разказът му / "изповедта на Борисов"/ звучеше като изповед. /Копирано standartnews.com/ В този аспект бих помолила г-н Туск, да дойде в София на един протест и да ЧУЕ ИЗПОВЕДТА НА ЕДИН ИЗСТРАДАЛ НАРОД! ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕ, КОЛКО Е СТРАШЕН СЮЖЕТА ЗА КРИМИНАЛНИЯ ФИЛМ!

Аватар на автора

Marina Nacheva

Потресена съм от изказването на г-н Туск! НЕ Е достойно човек от неговата величина да пише ТАКИВА ГЛУПОСТИ и НЕВЕРНИ твърдения! "Туск отхвърли твърденията на някои от протестиращите в България, че Борисов е изградил авторитарен режим." АКО УПРАВЛЕНИЕТО НА БОРИСОВ НЕ Е АВТОРИТАРНО, ТОГАВА КАКВО Е АВТОРИТАРИЗЪМ, Г-Н ТУСК??? ТОЙ УПРАВЛЯВА ЕДНОЛИЧНО, ТОЙ РАЗДАВА ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА ЕДНОЛИЧНО, ТОЙ РЕШАВА КОЙ ДА БЪДЕ"УДАРЕН", КОЙ ДА СТРОИ.....Е,НЕ МОГА ДА ПИША ЕДИН ЧАС ЗА ТОВА! АКО ВИЕ НЕ ВИЖДАТЕ ПРОТЕСТА И НЕНАВИСТТА НА НАРОДА НИ КЪМ ТОЗИ АВТОРИТАРИЗЪМ И КОРУПЦИЯ, ТО ТОГАВА, КАКВО ЛИ ВИЖДАТЕ? И КАКТО САМ ОТБЕЛЯЗВАТЕ: "Да, ако Бойко Борисов и ГЕРБ бяха единствените проблеми на ЕНП, щях да съм най-щастливият човек"! ДОБРЕ Е ДА ПОГЛЕДНЕТЕ ОБЕКТИВНО НА ПОВЕДЕНИЕТО НА ГЕРБ, МОЖЕ ТОЧНО ТОЙ ДА РЕШИ СЪДБАТА НА ВАШАТА ЕНП!

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички