Турция ни даде терминал, колко втечнен газ ще докараме

Министър Росен Христов коментира, че страната ни има достатъчно оферти за газ

Турция ни даде терминал, колко втечнен газ ще докараме | StandartNews.com

Служебният кабинет е успял да договори свободен терминал за доставка на втечнен газ от Съединените щати в последните часове на офертата, съобщи в специално изявление министърът на енергетиката Росен Христов.

Доставката ще е в Турция, като терминал е осигурен само за един танкер за месец октомври. Договорените танкери за ноември и декември няма как да бъдат разтоварени.

"Днес успяхме да договорим слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ в Турция и приехме офертата на "Шиниър" за доставка на кораб през октомври. За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които да са на икономически изгодна цена. Затова "Шиниър" коригираха офертата за доставка на един танкер през октомври при същите условия", каза Христов.

Той уточни, че доставката ще бъде в Турция, както са били доставени и предишните два танкера на "Шиниър". Преговорите за доставка за намиране на слотове бяха изключително тежки, призна Христов. Той благодари на компанията, че е проявила гъвкавост и е запазила условията за доставка за един танкер. Така се обезпечава голяма част от количеството за октомври на конкурентна цена спрямо пазарните условия, уточни енергийният министър.

"Оттук-нататък ще насочим усилията си за подписване на средносрочни договори и да се осигурят системни доставки на тръбна газ на конкурентни цени. Имаме оферти за газ и това не ни притеснява. Това, което ни притеснява е цената и тенденцията на пазара за системно повишаване на цените. В момента получаваме газ на цени над 300 евро за мегаватчас, което е гранично за повечето компании от индустрията. И на тази цена ще се предизвика инфлация, която трудно ще се понесе от някои компании", обясни още Росен Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай