Неделя,

Цветлин Йовчев за политиците: Инфантилно поведение

От: стандарт -
Цветлин Йовчев за политиците: Инфантилно поведение
A
A
A

"Никой сериозен анализатор не вярваше, че на афганистанското общество би могло да се наложи либерална демокрация отвън. Въпрос на време беше тази идея да отмине. Но никой не очакваше, че изтеглянето на американските части ще стане по такъв нескопосан начин. Изтеглянето на войските от Афганистан демонстрира неспособност, хаос и безотговорност". Това заяви бившият министър на МВР Цветлин Йовчев по БНР. 

По думите му проблемите в страната са започнали още по време на съветската инвазия в края на 80-те години на миналия век.:  

"Ал Кайда, която носи идеологията на глобалния джихад, беше създадена в Афганистан през 1988 година, когато се водеше съпротивата срещу съветската инвазия. Едни от най-сериозните рискове, които ще срещне демократичното общество, е, че се ражда възможността на територията на Афганистан за създаване на халифат - авторитарен режим, воден от религиозния лидер, който да управлява по законите на шериата", заяви още Йовчев в предаване "Политически НЕкоректно".

Той подчерта, че България може да намери резерви и да организира успешно противодействие на една мигрантска вълна: 

"Проблем е, че няма общоевропейска концепция за това как да управляваме мигрантските потоци и да се погрижим за интеграцията на тези хора. В потока ще има хора с боен опит, с крайни ислямски разбирания, изповядващи салафизма. Влизането на тези хора на територията на Европа е много опасно. Ще има проблем с интеграцията на бежанците - те нямат образование, професионални умения, за да започнат работа, не знаят езика. Тези хора като култура и като ценностна система се различават много от нас. От тези неща ще произтекат заплахите и за България, и за Европа", смята бившият шеф на ДАНС.

Той коментира и темата с полицейското насилие у нас.

По думите му проблем е, че никой не се е опитал да стигне до същността на проблема - защо се стигна дотам. 

"Истината е, че имаме дълбок проблем, поредица проблеми, които намериха проявление в тази ситуация. Подбора на хора, обучение и тренировки, организация на такива мероприятия. Интегритет на служителите - да имат ясна ценностна рамка, ясни професионални цели, към които да са лоялни и съпричастни. Това нещо липсва... Агресията на полицаите е провокирана от това, че тези хора не са подготвени. Вероятно преди това те самите са били обект на агресия. Ако операцията беше добра организирана, нямаше да се стигне до тази ситуация", заяви Цветлин Йовчев.

Той смята, че когато по такава тема започват политически боричкания, винаги ефектът е нулев и оказва негативно влияние върху системата. 

Според Йовчев има преувеличаване за броя на хората, които са станали обект на полицейско насилие, а за бъдещето на парламента и на евентуално правителство - вероятностите "за" са все по-малко. 

"Не съм очаквал да има такова инфантилно политическо поведение", каза още той. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички