Цветлин Йовчев смрази с анализ. Пробив в сигурността

В България има достатъчно експертиза, която обаче не е използвана,каза експертът

Цветлин Йовчев смрази с анализ. Пробив в сигурността | StandartNews.com

България може да се справи сама с мигрантския натиск по границата. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ бившият министър на вътрешните работи и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

„За целта обаче трябва да бъдат предприети съответните адекватни мерки. Първо трябва да се направи анализ на риска, за да се видят кои са ключовите места за преминаване по границата. След това трябва да бъдат предприети съответните мерки за намаляване на този риск“, каза той.

Трябва технически и технологично да се направят определени неща - да се осигури ефективно видеонаблюдение и сензори, които да помагат в дълбочина, че се подготвят нелегални групи мигранти да преминат границата, настоя Йовчев.

Цветлин Йовчев посочи, че звучи много лошо премиерът акад. Николай Денков да кани чужди експерти, защото „това показва, че ние нямаме експертен състав, който да реши проблемите с нелегалната миграция“. „В България има достатъчно експертиза, която обаче не е използвана“, допълни Йовчев.

Той коментира и реформата в службите. Според него тук има два аспекта. Начинът, по който я виждат новите управляващи, се свеждат до това да се смени ръководството. Такъв тип говорене е опасно и някои от противниците за разширяването на Шенген ще го използват като аргумент, коментира бившият вътрешен министър.

Когато се говори за реформа, никой не се интересува от това, че имаме хибридни заплахи, които се оказват водещи, каза Йовчев.

Взривовете на оръжейните складове в България имат пряка връзка с войната в Украйна, смята още Йовчев.

По думите му взривовете във военните заводи не са случайни. Има съмнения за саботаж от участието и организирането на чужда държава - Русия. Трябва да се вземат сериозни мерки, защото плановете за сигурност не са адекватни, организацията на охраната на обектите не е достатъчно добре, както и взаимодействието с МВР и другите правоохранителни органи не е добро, каза Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай