Цветлин Йовчев с прогноза за войната и безценни съвети за мигрантите

Каза какво трябва да направим, за да опазим границата си

Цветлин Йовчев с прогноза за войната и безценни съвети за мигрантите | StandartNews.com

Прогноза на войната в Украйна и безценни съвети за противодействие на нелегалните мигранти даде бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев в интервю за бТВ.

“Видно е, че мигрантите преминават границата необезпокоявани. Това е проблем, който пряко касае националната ни сигурност. Това означава, че на територията на страната ни влизат хора, които ние не знаем какви са и какво са техните намерения”, каза Йовчев в предаването “120 минути”. Той коментира и инцидента с камиона-ковчег край София, при който загинаха 18 мигранти.

“Това е знак, че не сме намерили решение за един от проблемите на нашето общество. Нещата продължиха и днес, оказа се, че е задържано превозно средство с 43-ма мигранти на АМ “Тракия”. Това е сериозен трафик. Съмнявам се, че голяма част от мигрантите, които преминават през страната успяваме да ги задържим. Това е проблем. По-тежкото е, че нямаме план, за да се реши този проблем. Вече доста продължителен период от време ние нямаме ясен план какво трябва да направим”, каза Йовчев.

“Единият от аспектите на проблема е, че ни не съумяваме в достатъчна степен, посредством правосъдната ни система и наказанията на тези хора (каналджиите - б.р.), да ги изолираме от обществото за определен период от време и да направим така, че да не извършват повече престъпления”, добави той.

Според него голям проблем, че мигрантите продължават да преминават през границата.

По думите му има смисъл от оградата, но тя трябва да е умна, да се укрепи или да се направи втора ограда.

“Преди да настаним мигрантите в места за бежанци трябва да се направи оценка и да се вземе решение какво да се прави с тези хора и това дали са опасни, или не”, смята Йовчев.

Той подчерта, че три са компонентите в посока, на които трябва да работим - технологиите, организацията на работа и хората.

На оградата трябва да се поставят специални сензори, които да отчитат опитите за прескачането й и да сигнализират на граничарите. На най-критичните места пък трябва да се напарви втора ограда.

Що се отнася до войната в Украйна Йовчев прогнозира, че тя ще стане студена и ще продължи дълго.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай