Цветанов за ООН: Всички донякъде имаме вина

Цветанов за ООН: Всички донякъде имаме вина | StandartNews.com

Когато двама се карат и вътрешнополитическия проблем излиза извън пределите на страната сами разбирате, че всички може би носим донякъде вина за това, че не се консолидирахме и че нямаше единност по нашата номинация. Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с резултатите от последното гласуване за генерален секретар на ООН, съобщава „Фокус".

„Смятам, че в тази кампания имаше едно вътрешно противопоставяне в страната ни и всеки се стремеше да изрази негативната си позиция относно номинацията на Ирина Бокова, в последствие и за Кристалина Георгиева", посочи той.

„Знаете за политическите совалки и това, което се говореше, че новият генерален секретар трябва да бъде от Източна Европа и също така да бъде жена. От тази гледна точка на последната права имаше две жени от Източна Европа, от България и бяхме останали с впечатлението, че това ще бъде възможният вариант за гласуване за една от тези две жени", коментира Цветан Цветанов.

„Особено, когато сме в началото на президентска кампания всеки ще излага аргументи и ще търси някакъв реванш", обясни той. „Смятам, че трябва да бъдем разумни и да отдадем заслуженото за качествата на Ирина Бокова и на Кристалина Георгиева. И едната, и другата към настоящия момент продължават да изпълняват функциите си на позициите, които са в ЮНЕСКО и в ЕК и им желаем успех", поясни Цветан Цветанов.

„Взимането на това решение е геополитика, взимането на това решение между великите сили и от тази гледна точка България искаше да се възползва от това, което беше направено като анонс преди години за това, че бъдещият секретар на ООН ще бъде от Източна Европа и ще бъде жена", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай