Цветанов: Това, което става, е популизъм

Цветанов: Това, което става, е популизъм | StandartNews.com

София. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съзря популизъм в това, което става в парламента. Той повтори няколко пъти тезата си от парламентарната трибуна.

Той посочи от парламентарната трибуна, че помни Пламен Орешарски от времето, когато е кандидат на СДС за кмет на София и помни "за една негова среща", която провали кандидатурата му. След това Цветанов очерта пътя на Орешарски до мястото на финансов министър в кабинета "Станишев" и какво е направил там.

Цветанов подчерта, че "трябва да се подготвим за новия програмен период, в който България трябва да получи 25 млрд. евро".

Той подчерта, че още с първата промяна на състава на правителството си Орешарски показал, че ще влезе в спиралата на провала.

"Аз знам кой стои зад състава на правителството", обяви Цветанов и продължи: "това са Сергей Станишев, Моника Йосифова, Делян Пеевски, Волен Сидеров, Лютви Местан. Защото много е важно в спортното министерство да имаме професор по синтаксис".

"Когато имах среща по времето ми на министър на вътрешните работи с главния прокурор, тогава учудващо за мен заедно с главния прокурор дойде Делян Пеевски", добави Цветанов.

"Волен Сидеров ясно и категорично заяви подкрепата си за тройната коалиция, като се прикри зад дневния ред на парламента за неща, които ще се гледат в четвъртък, а не днес. Видя се всичко, което сте договорили, каза Цветанов. Това се видя с предложенията за промени в Закона за ДАНС. Назначаването на председател на ДАНС ще става от Народното събрание. Аз съм убеден, че както казвате, че ГЕРБ е в изолация, ще дойде време, когато ще кажете, че и президентът е в изолация", заяви Цветанов.

„Чуваме много в тези дни, но виждаме явния популизъм и спекулациите. Това, което каза г-н Станишев, той каза, че се е запознал с Орешарски през 2005 г. Аз тогава не бях в политиката, но се интересувах какво се случва в държавата. Аз чух за Орешарски през 2003 г. През 2005 г. беше направена тройната коалиция. 2008 г. Орешарски не говореше за криза. Ние не успяхме да се възползваме от европейската солидарност и правителството беше договорило едва 18% по оперативните програми. Правителството на ГЕРБ договори 103% по оперативните програми", каза Цветанов.

"Като министър на вътрешните работи съм се старал да работя само в интерес на държавата и това е видно от чуждестранните ни партньорски служби", заяви Цветанов.

"Г-н Цветанов, да ви кажа, вадите много лъжи, но тепърва ще излиза вие с колко престъпни лица сте имали контакти. Ще бъдете наказан за престъпленията си, а те са много, но не аз ще се занимавам с вас, а органите на закона". Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски. „Г-н Цветанов, много сте изнервен. Недейте да атакувате, защото се страхувате. Много ми харесва тази усмивка. Много сте изнервен, много. В очите ви се чете. Всички го видяха. Стига се обяснявайте за тези апартаменти, ще излезе истината за тях, аз ви обещавам. Добре се познаавме с вас", каза още Делян Пеевски.

"В този миг най-притеснен е шефът на Цветанов, защото той разбира какъв Франкенщайн е отгледал", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по повод обръщението на Цветанов към него като "агент Павел". "Децата на Държавна сигурност не могат да бъдат съдници на Държавна сигурност", отсече Местан.

Антон Кутев от Коалиция за България заяви: „Г-н Цветанов, докъде го докарахте. За времето, в което ГЕРБ управлява от 6% на 14% стана безработицата и вие трябва да си мълчите за 400 000 българи, които останахте без работа по време на вашето управление. Вие, г-н Цветанов, трябва да си мълчите, защото по ваше време стотици фирми затвориха, тези хора не си купиха по 6 апартамента. За 4 години нямаше нито един осъден министър. Аз се надявам вие да сте първия".

„Излъгахте всички онези, които са гласували за вас, защото те са ви изпратили, за да работим, а не да показвате, че сте мъртви души с нерегистриране на кворум", заяви депутатът от Коалиция за България Мартин Захариев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай