Цветанов скастри десните за комисията по фондовете

Цветанов скастри десните за комисията по фондовете | StandartNews.com

Депутатите от Реформаторския блок са събирали подписите за създаване на Комисия за проучване на финансовото състояние и ефективността на надзора на пенсионните фондове зад гърба на колегите си от ГЕРБ. Това стана ясно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на пленарното заседание във вторник.

"Сами сте създали интригата. Няма да допусна атаки към един достоен човек", обърна се Цветанов към Мартин Димитров. А след това отговори и на БСП за атаката срещу шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Очаквано, червените определиха като своеобразен вот на недоверие към Стоянова създаването на временната комисия за фондовете.

"Заповядайте, господа от БСП, да управлявате тази комисия", призова Цветанов от трибуната. Осем народни представители в рамките на месец ще нищят финансовото състояние на пенсионноосигурителни дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове, както и регулаторната рамка и ефективността на надзора, реши Народното събрание.

Председател на временната анкетна комисия ще е представител на опозицията - Корнелия Нинова от БСП. Именно от Столетницата, заедно с Реформаторския блок, предложиха създаването й. Зам.-председател ще бъде Настимир Ананиев от Реформаторския блок, а за членове бяха избрани още Владислав Николов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Димитър Байрактаров от Патриотичен фронт, Чавдар Пейчев от "Български демократичен център", Любомир Владимиров от "Атака" и Мариана Тодорова от АБВ.

Разгорещените дебати, предшестващи гласуването, се въртяха около тезата, че новосъздадената комисия припокрива задачите на постоянната комисия по бюджет и финанси. "Предложената комисия е излишна. Бюджетната комисия е комисията, която от седмици се занимава с пенсионни фондове и с Комисията за финансов надзор - кому е нужна нова комисия?", заяви Стоянова. Но призова колегите си от ГЕРБ да подкрепят създаването й, за да няма публикации, че "ГЕРБ отварят чадър над КФН". "Това е класически пример за разликата между отговорно политическо поведение и популистко поведение", репликира я председателят на ДПС Лютви Местан.

41 милиона печалба за пенсионните дружества

Общият брой на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове в края на 2014 г. е 4,29 млн. души, като се отчита за година с 2,45%. В системата на допълнителното пенсионно осигуряване са акумулирани нетни активи на стойност 8,164 млрд. лв., сочат данните на КФН към края на миналата година. В сравнение с края на 2013 г., това е ръст от 19,91%. Печалбата на дружествата за 2014 г. е 41 млн. лв. Средният размер на натрупаните средства на човек в универсалните фондове към края на 2014 г. е 1940,11 лв., което е с около 300 лв. повече от края на 2013 г. Средният размер на месечните постъпления от вноски на едно лице в УПФ за изминалата година е 39,84 лв, а в края на 2013 г. е бил 41,59 лв. Около 30% от парите на УПФ са вложени в акции, права и дялове. Голям процент от средствата се инвестират в дългови ценни книжа на страните от ЕС - 43,50%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай