Цветанов: Референдумът на Слави през юли

Цветанов: Референдумът на Слави през юли | StandartNews.com

Добре е референдумът на Слави Трифонов да се проведе през юли. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг в парламента, цитиран от БГНЕС.

„В един от въпросите на така предложения референдум, който трябва да бъде проведен е за задължителното гласуване. След вчерашното гласуване на задължителния вот има партии, които казват, че ще сезират Конституционния съд за този текст (ДПС се готви да сезира КС). Предполагам, че е възможно референдумът да бъде проведен юли. С него ще се даде ясна представа дали сме взели правилното решение и дали трябва действително да се съобразим с волята на хората, които ще дадат подкрепата за или против. Така ще спрем всякакви спекулации", обясни той.

„По какъв начин сме възпрепятствали или сме против референдума. Ще се проведе референдум и ще видим дали действително тези над 700 000 гласа, които бяха оповестявани, ще отидат и ще се възползват от това право", коментира още зам.-председателят на ГЕРБ по повод обвиненията на екипа на шоумена, че НС има за цел да провали референдума.

Когато някой инициира референдум той би трябвало така да организира подготовката за него, че да осведоми всички граждани за или против едната или другата теза, каза от своя страна Валери Симеонов от Патриотичен фронт. „Не виждам защо това трябва да се свързва с други избори и да се използва чужда тяга, за да се получи нещо, което видяхме на местните избори. Покрай местните избори мина и референдумът. Той щеше да е неуспешен, ако не се подаваха по две бюлетини на избирателите", допълни той.

"Стандарт" първи написа, че референдумът няма да бъде заедно с президентските избори. Припомняме, че Слави Трифонов и екипа му успяха да съберат над 570 хиляди валидни подписа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай