Цветанов: Имаме правна възможност да сезираме КС

Ние сме правова държава и трябва да се съблюдава законодателството

Цветанов: Имаме правна възможност да сезираме КС | StandartNews.com

София. "Има правна възможност да се сезира Конституционния съд, за да се касират изборите за народни представители. Има текстове, които дават това право, в раздела за оспорване на изборите - член 264 и член 150", заяви в „Тази сутрин" на бТВ Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ относно искането на партията да се касират изборите от 12 май.

В Изборния кодекс има чл. 264, в който се предвижда възможност депутати, участвали в избори могат да оспорят в седемдневен срок резултатите според чл. 150 от Конституцията, където са изброени органите, които сезират КС

"В качеството си на кандидат-депутати ние можем да сезираме Конституционни съд за касиране на изборите", каза Цветанов.

"Ние сме правова държава и трябва да се съблюдава законодателството", настоя Цветанов.

"Единственият орган, който може да се произнесе за това е КС. Така влизаме в хипотезата, когато главния прокурор беше сезиран от Синята коалиция през 2009 г. Тогава КС взе решение през 2010 г., когато се касираха изборите на двама депутати от ДПС и мандатите се преразпределиха. Сега с жалбата от ГЕРБ главният прокурор просто е длъжен да я придвижи до КС", каза Цветанов.

Във връзка с зказването на ЦИК, че по време на деня за размисъл е нямало изборна агитация, Цветанов цитира и конституционно дело от 1997 г., където е посочено, че са гарантирани правото на свободен избор и правото на изразяване. "Извършването на агитация е недопустимо посегателство върху свободната воля, пише в решението. По време на изказването на Лютви Местан зад гърба му ясно се вижда номера на бюлетината на ДПС", каза той.

"В 14 часа (в събота) започна излъчването на скандала по една телевизия и един журналист. Някой направи ли проверка как е стигнала информацията до Николай Бареков", попита Цветанов.

"14 часа е избран неслучайно. Два часа се правят внушения, че печатницата е близка до ГЕРБ, шефът е общински съветник близък до Цветан Цветанов. В прокуратурата е написано, че са открити 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини... Кой успя да ги преброи, има ли назначена експертиза", попита Цветанов.

Той отново отхвърли тезата, че се познава с шефа на печатницата. "И до ден днешен не съм разговарял с този човек. Самият Георги Първанов е рязал лентичката за откриването на печатницата", припомни той.

ГЕРБ ще прати жалби до всички институции, които имат възможност да сезират КС. Те нямат компетенция да се произнесат по жалбите, компетентен е единствено КС.

"На 15 април не съм говорил с Бойко Борисов на темата, която излезе в записите за проверката на прокуратурата", каза Цветанов относно записите, които излязоха в публичното пространство и по които Прокуратурата се самосезира.

"Такава тема не сме обсъждали. Всеки ден се чуваме по няколко пъти.", уточни Цветанов.

По повод оневинените лекари от Горна Оряховица, които поискаха публично извининение, Цветанов заяви: "Извинявам се на тези лекари за това, което съм им причинил", но отрече да ги е наричал "убийци".

Той призна, че не би се изненадал ако бъде арестуван и с половин уста заяви, че прокуратурата прави внушения спрямо него и ГЕРБ - и за незаконното подслушване, и за костинбродския скандал.

"Аз искам да изчистя името си, защото съм невинен", подчерта Цветанов.

Той допълни, че след като приключи кампанията, ще вземе решение, което отговаря на обществените нагласи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай