Цветанов: ГЕРБ изнася негативите от управлевието

Цветанов: ГЕРБ изнася негативите от управлевието | StandartNews.com

Всеки парламент, който гледа изборните правила има определен политически и емоционален заряд. Голяма част от предложенията бяха направени много отдавна. ГЕРБ реши, че Изборният кодекс няма да се променя преди местните избори, за да не се създава напрежение допълнително. Това заяви в „Здравей, България" председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

ГЕРБ ще понесе най – много неудачи от това управление, защото без нашите гласове няма да бъде прието нищо, а с нашите гласове ще бъде прието всичко", напомни Цветанов.

"ДПС са категорично за разкриване на нови СИК и да няма никакво ограничение. Местни коалиции, 4%-та бариера - това всичко остава. Реално нямаше да има промяна на Изборния кодекс, ако нямаше решението на парламента след проведения референдум.

Референдумът след вчерашните консултации ще бъде проведен след издаването на президентски указ. По този начин даваме възможност президентът да има активна роля в този процес", посочи още Цветан Цветанов.

Задължителното гласуване ще е само за хората в България, това не важи за българите, живеещи извън страната, заяви Цветанов.

Късно вечерта в понеделник парламентът окончателно прие да има задължително гласуване. Ако не гласуваме на два последователни избори от един и същи вид (например -два последователни президентски вота или последователни парламентарни избори), името ни ще бъде заличавано от избирателните списъци. Ако след това все пак решим да гласуваме, ще можем да върнем името си в списъците като подадем заявление до общината.

От Патриотичния фронт винаги са заявявали принципната си позиция, че искат задължително гласуване. От мотивите, които те развиха сега, става въпрос за форма и начин за ограничаване на купения и корпоративния вот", уточни той. Цветанов обясни, че няма да има и стимули за гласуване. „Снощи бяха отхвърлени текстовете за евентуални стимули за гласуване", съобщи още той.

Той коментира и как ще се гласува зад границата. „Търси се вариант на текст за разкриване до 50 допълнителни секции във всяка страна извън България. Текстът ще бъде прецизиран в следващите дни и в четвъртък ще бъде гласуването. Търси се вариант, който да отговори на очакванията на хората", подчерта Цветанов.

През 2014 година в чужбина бяха разкрити 429 секции. 139 от тях бяха в Турция, 42 – в Испания, 40 – във Великобритания, 40 секции имаше в САЩ, а в Германия имаше 17 секции. От 138 000 действителни бюлетини, получени от чужбина близо 60 000 бяха за ДПС, а 40 000 бяха за ГЕРБ.

На въпрос дали ще участва в президентските избори, той отговори, че се чувства "много добре" в сегашното си състояние.

"Премиерът винаги е песимист и затова винаги губи басовете, когато става дума за местните избори. Затова аз спечелих поредния часовник", пошегува се Цветан Цветанов.

Цветанов коментира и протестите снощи пред парламента срещу промените в Изборния кодекс. "Това, което видяхме вчера беше много сериозно и агресивно поведение от страна на протестиращите пред парламента," коментира той. Стигна се и до сблъсъци между граждани и полицаи. Един от протестиращите беше арестуван, с обвинение, че е ударил полицай.

"Аз съм съгласен хората да изразяват лично мнение, но агресивното поведение, не смятам че е най-цивилизованият начин. Предполагам, че до тази ситуация се стигна заради определена група от хора", посочи още Цветанов пред Нова телевизия.

Той припомни, че всички тези промени - задължително гласуване, промени в начина на гласуване от чужбина и условията за провеждане на референдум, са били направени още преди местните избори пред 2015 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай