Цонев с присъда: Бюджетът е финансово демоде

Питам защо другите не искат конституционна съдебна реформа, каза той

Цонев с присъда: Бюджетът е финансово демоде | StandartNews.com

Ние дори нямаме редовен бюджет. В момента бюджетът е финансово демоде. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в интервю за "Лице в лице" по бТВ. Той коментира, че летящите нагоре цени са резултат и от инфлация, и от спекула.

Обективните причини сочат, че инфлацията е закономерна и в Европа, и в България. Има голямо парично предлагане и малко стоково. Веригите на доставки са скъсани, обясни Йордан Цонев. И допълни, че в такава ситуация, когато няма достатъчно стоки,  инфлацията е логична. Най-важното нещо, което пропуснахме, бе да направим стабилно управление. Проблемът в момента не е, че няма кабинет. Кабинет има, макар и служебен. Проблемът е, че няма парламент. В парламентарната държава няма кой друг да изпълни функциите на парламента. А овладяването на цените изисква и законодателни мерки, бюджетиране, категоричен бе Йордан Цонев. И допълни: Бюджетът е остарял, той е финансово демоде.

Финансовият експерт на ДПС обясни, че решението на предишното Народно събрание да не гласува внесения от служебния кабинет бюджет е било правилно. "Ако няма мнозинство, което да носи политическата отговорност, няма как да се получи адекватен бюджет. Започва предизборно наддаване, вписване на харчове които не са изработени, дългова криза", подчерта Цонев.

Зам.-председателят на ДПС бе категоричен, че съдебната реформа започва с промени в Конституцията и припомни, че единствено ДПС предложи законопроект за това, но той дори не бе разгледан от останалите партии.

Започва се с Конституцията. Вътре има неща, които трябва да бъдат решени, категоричен бе зам.-председателят на 48-ото НС.

Заметоха проекта под масата. Нищо не казаха, възмути се Цонев.

Вместо това - законът на Зарков. А той засяга единствено точно как да бъде разследван, сменян и назначаван главният прокурор. И това да става само чрез съдийската квота, каза Цонев и припомни, че освен прокурори и съдии, има и следователи.

Темата е промяна в Конституцията, с това се започва, а не с едно законче, което мастити юристи казаха, че не е добро. Искам да чуя техния отговор - защо не искат промяна в Конституцията, каза още Йордан Цонев. И заяви: "Ние, ДПС, сме за радикална съдебна реформа. Точка първа от програмата ни е решаване на проблемите на хората и инфлацията. Точка втора - дълбока конституционна съдебна реформа.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай