Цонев припомни на Денков голяма истина за Украйна

Фактите са ясни - ДПС формира българската позиция в подкрепа на Украйна, каза депутатът

Цонев припомни на Денков голяма истина за Украйна | StandartNews.com

Премиерът Николай Денков да се придържа към истината. Защото фактите са ясни - ДПС формира българската позиция в подкрепа на Украйна. Този призив отправи зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев от трибуната на парламента по време на дебатите за декларацията на НС, с която България подкрепя членството на Украйна в НАТО. Вносители са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

Току-що слушах брифинга на президента Володимир Зеленски и на министър-председателя Николай Денков. Искам да се обърна към премиера да бъде малко по-внимателен в изказа си. Той казва, че от първия ден на военната агресия на Русия в Украйна Кирил Петков и Асен Василев са се ангажирани с позиция в защита на Украйна. Ние нямаме претенция дали са се ангажирали или не, но помним фактите такива каквито са. А те са следните -  първия ден тук мнозинството не искаше да приеме такава декларация, припомни Цонев.

Ние още в 9 часа сутринта на 24 февруари 2022 г. настоявахме да обсъдим темата, но това беше отхвърлено. Чак следобед успяхме да накараме мнозинството, което подкрепяше кабинета, да подкрепи такава декларация. В нея бяха избегнати думи като военна подкрепа за Украйна и т.н. и причината затова беше един от коалиционните партньори на Кирил Петков и Асен Василев - за да не се развали коалицията, заяви Йордан Цонев.

И сега премиерът Денков да излиза и да трупа активи на база на неверни факти, не е добре за държавата, възмути се той.

Движението за права и свободи е не само един от съвносителите на декларацията в подкрепа на Украйна от 24 февруари 2022 г. - денят, в който Русия нахлу в Украйна. Движението за права и свободи е инициаторът на този документ, категорично подчерта Цонев.

Ние, ДПС, от първия ден на въоръжения конфликт имаме много ясна и точна позиция, която е изразена във въпросната декларация и в няколко последващи документа, свързани с помощта, която България оказва и ще оказва на Украйна в битката й за нейната независимост, подчерта зам.-председателят на ДПС.

За нас от ДПС не е никак трудно да имаме тази последователна позиция, защото още когато съществуваше Варшавският договор, г-н Ахмед Доган от тази трибуна каза, че геополитическата ориентация на България е членството в Европейския съюз, което минава през членството в НАТО, припомни още Йордан Цонев.

Позицията на ДПС е изключително последователна и то от времената, когато много от днешните партии не съществуваха, а други нямаха такава позиция и се ослушваха дали Варшавският договор няма да продължи да съществува, каза той. И подчерта, че ДПС ще работи България да бъде лоялен член на НАТО, защото това е нейният национален интерес.

Какво в декларацията за членството на Украйна в НАТО след края на войната е страшното? С какво се въвлича България във войната, попита Цонев.

И заяви: "Декларацията е призив Украйна да бъде приета в НАТО след края на войната. Нима изборът на украинския народ не е членство в НАТО? Нима този избор не е заявен пред НАТО?".

Принципът е един - на отворените врати, и ние като членове на тази организация трябва да го защитаваме, обобщи Йордан Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай