Неделя,

ЦИК се готви за избори 2 в 1. Ще купуват ли още машини?

От: СТАНДАРТ -
ЦИК се готви за избори 2 в 1. Ще купуват ли още машини?
A
A
A

За избори 2 в 1 – президентски и предсрочни парламентарни, се готви Централната изборателна комисия. Вчера на председателски съвет нв НС партиите се обединиха  около мнението, че е най-добре вотът за президент да е на 7 и 14 ноември. Окончателно решение обаче няма.

Времето за президентските и за евентуалните предсрочни парламентарни избори е такова, каквото е за всички избори – не по-късно от 60 дни преди изборите те трябва да се насрочат, коментира пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

За ЦИК е важно колкото е възможно по-скоро да разберем датата за изборите и да разберем какви ще са те, за да започнем подготовката за вота възможно най-рано. Целта е избирателите да могат да упражнят своя глас, да имат достатъчно технологично време, заяви тя.

Подготвяме се за сценарий с избори 2 в 1. В близките дни ще направим в колко секции са гласували повече от 400 избиратели, за да обезпечим секциите с достатъчно машини. Ако изборите са 2 в 1, смятаме че трябва да се закупят допълнително машини, за да сме спокойни. В момента не мога да кажа колко допълнително, защото все пак трябва да се видят и възможностите на производителя. В зависимост от сметката, която направим за натовареността на избирателните секции, ще се прецени какъв брой трябва да бъдат закупени, посочи Нейкова.

Към този момент няма решение, че "Сиела" ще се са доставчици на допълнителния брой машини, но те са сред възможните изпълнители. В зависимост от представените оферти, ще се вземе решение, добави председателят на ЦИК.

В отговор на въпрос колко ще се струват избори 2 в 1, Камелия Нейкова припомни, че план-сметката за проведените на 11 юли парламентарни избори е била около 57 млн. лева., а разходваният бюджет е около 23 млн. лева, като тук влизат и около 10 млн. лева за закупуването на 1637 машини. Този разход вероятно ще се повтори. Вероятно ще се увеличи възнаграждението на секционните избирателни секции. От друга страна, при избори 2 в 1 ще се спести от логистиката. По наша информация Министерството на финансите подготвя план-сметка от 133 млн. лева за двата тура на президентските избори. Мисля, че дори изборите да са 2 в 1, тези пари ще стигнат, коментира Камелия Нейкова.

По думите ѝ, ако изборите са 2 в 1, избирателят трябва да има възможност да избере дали да гласува и на президентските, и на парламентарните избори.

Личното ми мнение е, че смесеното гласуване – хартиено и машинно, не е удачен вариант, но решението трябва да се вземе от законодателя. Каквото реши законодателят, ние ще го приемем, заяви Нейкова.

Тя очаква още броят на избирателните секции в чужбина да се повиши.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички