ЦИК иска обявяване на екзитполове в деня на вота

Това съобщи говорителят на Комисията Александър Андреев

ЦИК иска обявяване на екзитполове в деня на вота | StandartNews.com

Централната избирателна комисия предлага да отпадне забраната екзитполовете да се съобщават от медиите в деня на изборите. Това обяви в Сутрешния блок на БНТ говорителят на комисията Александър Андреев.

По думите му много медии, по време на избори, не спазват законодателството и обявяват изборни резултати в сайтовете си или пък в социалните мрежи, нещо, което обществената медия спазва стриктно, посочи той.

"Тази забрана реално не се спазва от други. В тази връзка ЦИК установява нарушенията. Налагат се глоби, но в крайна сметка тези резултати се обявяват в социалните мрежи. Това поставя в дискриминационно положение останалите медии. И в тази връзка ние правим препоръката – законодателят да преразгледа тази забрана, а ако остане, са нужна допълнителни уточнения", посочи той.

ЦИК вече е готова с пътна карта за дистанционно електронно гласуване в България, която чертае стъпките, които трябва да бъдат направени, за да се случи макар и експериментално, в три поредни избора. Андреев обяви, че ще е експериментално гласуването, за да се съобрази техническото задание на тази система, за да може тя да отговаря на условията за киберсигурност.

Впоследствие, след тези три избора, от ЦИК ще направят подробен анализ на системата, който да покаже какви са положителните и отрицателни черти на дистанционното е-гласуване и законодателят да прецени дали да бъде въведено или не в реалните избори.

"В един от следващите избори, избирателите, които желаят, биха могли да се регистрират и биха могли да гласуват експериментално. Гласовете им обаче няма да бъдат зачетени, но така ще се тества системата", поясни Андреев.

Според него, за да стане дистанционното е-гласуване у нас факт, трябва да бъдат изпълнени определени стъпки, които да гарантират тайната на вота, както и отчитането на изборните резултати.

"Към момента няма изградена национална система за електронна идентификация - електронният подпис не се използва от много хора, не всеки ще може да участва на тези избори", допълни говорителят на изборната ни комисия.

По думите му въпросът с машинното гласуване, е въпрос на държавна политика: Дали ще бъдат купени или произведи машини, както и логистичното обезпечаване - охрана, софтуер...

"Така или иначе Изборният кодекс предвижда машинно гласуване", посочи той и изрази надежда идните месеци темата отново да влезе в полезрението на политиците и въпросът веднъж завинаги да бъде решен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай