Цената на парното няма да се променя до края на сезона

Цената на парното няма да се променя до края на сезона | StandartNews.com

София. „До края на отоплителния сезон цената на парното няма да се променя". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и поясни, че прогнозните сметки на абонатите ще се правят на база миналогодишното им потребление.

София ще положи всички усилия за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" дори ако трябва да се вземе заем за целта, каза Стойнев. И обясни, че централата вече работи на печалба. „По време на управлението на ГЕРБ тази печеливш централа е била докара до там да работи на загуба", добави още той.

Министърът обясни, че 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работят до 2033. Той уточни,ч е отсега трябва да се реши с какви мощности ще бъдат заменени съществуващите, които спират да работят. Стойнев съобщи за централите, които трябва да бъдат затворени до края на 2015 заради изработен ресурс. Това са от 1 до 5 блок на ТЕЦ Варна, 4 блок на ТЕЦ Русе, каза той.

Стойнев не пожела да коментира темата за АЕЦ "Белене" и се оправда с това, че в момента страната ни води арбитражно дело. То обаче отбеляза, че столицата е подготвена за арбитража.

Кабинетът "Орешарски" е предприел мерки за спасяването на въгледобивния отрасъл, каза Драгомир Стойнев. Той напомни, че цените на въглищата не са били повишавани в продължение на 3,5 години и е заварил въгледобива в много тежко състояние. „Благодарение на вдигането на цената на въглищата заетите в този важен отрасъл сега получават навреме своите заплати", уточни Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай