Цацаров: Ще си купя романа на Христо Иванов

Цацаров: Ще си купя романа на Христо Иванов | StandartNews.com

Обвинител №1 иска реакция от ВСС след натиск на министри за ген. Шивиков

За мен ще е много интересно да си купя романа, който министърът на правосъдието Христо Иванов можел да напише за безобразията на военната прокуратура. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира в Народното събрание думите на Христо Иванов от заседанието на Министерски съвет. Там министърът обяви, че за "една абсолютно излишна система" като тази при военните прокурори можел да напише "цял роман". Повод за напрежението между прокурор и министър е обвинението срещу бригаден генерал Димитър Шивиков. Иванов се изказа срещу съществуването на военното правосъдие, което пък провокира реакцията на Цацаров. На заседанието на правителството темата за Шивиков е била поставена от премиера Бойко Борисов. Обвинението срещу генерала е за злоупотреба с власт и служебно положение с цел имотна облага, защото използвал военнослужещи за ремонт на личното му жилище.

След обвинението Шивиков, който бе гласен за виш пост в НАТО, хвърли оставка. Защита за Шишков дръпна и военният министър Николай Ненчев. "Проблемът е, че ако съдът реши, че няма основание да бъде повдигнато обвинение, ние не можем да го върнем повече в системата. Веднъж напуснал системата, той не може да се върне", посочи Ненчев. На заседанието на Висшия съдебен съвет Цацаров пък напомни на кадровиците, че са излизали с позиции в защита на независимостта на съда, а на заседание на Министерския съвет се е коментирало висящо досъдебно производство на прокуратурата. Обвинител номер 1 даде ясно да се разбере, че желае реакция от ВСС по този повод. "Подобни изказвания тежко засягат авторитета на военните съдии и прокурори, правят се недопустими внушения. Те също носят пагони и са офицери.

Следователят по делото е полковник, прокурорът също е полковник, двамата имат и юридическо образование. Те заслужават уважение. Те са подложени на същия натиск, този тон е недопустим", заяви Цацаров. По повод коментарите, че става дума за достоен офицер, Сотир Цацаров заяви, че и достойните генерали плащат за ремонта на жилището си. И че ако прокуратурата, когато е сигнализирана по съответния начин, не започне проверка, защото става дума за достоен офицер, тогава някой ще каже защо го прикриват. "Делото може да не е свързано само с един апартамент", лаконично каза главният прокурор, без да дава повече подробности. Министерски съвет въобще не е мястото, откъдето се дават присъди и се отчита работата на органите на военното правораздаване, категоричен бе главният прокурор. Според него данните за хиляди военнослужещи, които са били обвинени, категорично не отговарят на истината и военният министър Николай Ненчев може да провери това, призова Цацаров. Обвинител номер 1 се появи изненадващо в Народното събрание по повод изложба, посветена на 800 години от подписването на Магна Харта - документ, който се възприема като фундамент на британските ценности като толерантност, демокрация и върховенство на закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай