Цацаров ще гаси пожара "Странджа"

Големи "риби" от Северното Черноморие ни спъват туризма, подозират в Царево

Цацаров ще гаси пожара "Странджа" | StandartNews.com

София. Главният прокурор Сотир Цацаров ще трябва да гаси "пожара" с парк "Странджа". Новата серия във войната между еколози и инвеститори се разгоря, след като на 15 януари 2014 г. след 7-годишна съдебна сага Върховният административен съд (ВАС) реабилитира устройствения план на Царево. И според природозащитниците даде зелена светлина приказната Странджа да се превърне в Слънчев бряг-2. Седмица по-късно, на 22 януари 2014 г., "масло в огъня" наля и уволнението на дългогодишния шеф на природния парк инж. Стефан Златаров. Зелените разчетоха рокадата като премахване една от пречките пред застрояването на девствената природа. И излязоха на улицата - в София, Бургас, Пловдив, Русе, Сливен. Ден по-късно, на 23 януари 2014 г., от екокоалицията "За да остане природа в България" дадоха 10-дневен ултиматум на държавата да спре - със законови и кадрови мерки, апетитите към парка. Еколозите внесоха сигнал до Цацаров относно решение на 5-членния състав на ВАС за устройствения план на Царево. И дадоха срок на главния прокурор до вторник, за да се произнесе по случая със спорното решение на магистратите и да поиска неговата отмяна със съдебно производство, което е в неговите правомощия. Природозащитниците смятат, че решението на ВАС нарушава принципа на правна сигурност, гарантиран в конституцията, и заради него ни грозят наказателни процедури от Брюксел.

Вчера обаче хотелиери и собственици на земи по морето отвърнаха на удара. От Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ) внесоха сигнал до Цацаров с искане еколози да бъдат разследвани за подривна дейност срещу съдебната система обществения ред и държавата и за застрашаване на националната сигурност заради протестите за Странджа. "Внушенията да не се зачита необжалваем акт на съдебната система са чиста проба анархизъм", смятат от НАБЧ.

7-годишната война между еколози и инвеститори за Странджа всъщност е за 0,007% от природния парк, който се простира на 1161 кв.км, е аргументът на инвеститорите. Ябълка на раздора станаха частни ниви на стотици дребни наследници. Те протестираха години наред, че притежават имотите си само на хартия и обвиняваха държавата и общината в подмолна национализация. И изтъкваха, че имотите са пръснати на различни места около селищата в общината и най-вече около западналите селца Българи, Кондолово и Кости. Планът бе изготвен през 2007 г. по времето на бившия кмет Петко Арнаудов и възложен на екип специалисти начело с арх. Калин Тихолов, който се прочу със скандала "Дюнигейт". В скандала бе намесен и шефът на бюджетната комисия в парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев, чиято съпруга е сред наследниците на спорните земи край Синеморец.
"Аз не съм против ПП "Странджа", но заведох делото, за да защитя обикновените хора. Те са наследили законно имоти, а някой е решил в един момент да включи земите им в парка.

Това е незаконно, един вид национализация. Беше нарушена и процедурата по обявяването на парка зад гърба на общината, без да има санкция на общинския съвет, без да има съгласие на собствениците на земята", коментира с днешна дата екскметът на Царево Петко Арнаудов. "В момента, в който една територия бъде обявена за природен парк, тя автоматично се превръща в публична държавна собственост. Става собственост на всички. С един такъв акт на практика се национализира собствеността на хората. Е, там е проблемът - мислят за природата, обаче никой не мисли за най-важния фактор - човека. Ние обезлюдихме тези райони, а това вече е пагубно. Какво е природата без хората?!", казва Арнаудов. Според него случващото се е борба между Севера и Юга по Черноморието. Убеден е, че някой има интерес да спъва развитието на юг от Бургас.

Съвсем друга теза по казуса "Странджа" имат от Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ). Според активисти на гражданското сдружение зад дългите съдебни битки и настоящите протести прозира дългата ръка на зелената мафия. "Когато няма ОУП, има някакви храстчета и зад всяко храстче се крие по едно рекетьорче еколозче. Когато има ОУП, няма храстчета, няма и рекетьорчета, защото има ясни правила и трябва само да се следва законът", е становището на НАБЧ. "Войната, която се води всъщност, не е нито за парка, нито за ОУП. Създава се изкуствен проблем, който е трамплин на т.нар. еколози да скочат в големите пари от следващия програмен период.

Зелените се готвят да усвоят близо 500 млн. евро от ЕС и сега са им необходими бунтове и пушилка, за да имитират природозащитна дейност. Това е билетът им към големите пари и изобщо не ги интересува какви ще са последиците нито за парка, нито за хората в Царево", коментираха от НАБЧ.

Общинарите в Царево също оспорват позициите на еколозите. "Тези хора, които сега протестират, първо се обявиха срещу ОУП и заведоха дела в съда. После започнаха да твърдят в медиите, че липсата на общо устройствени планове по Черноморието създава предпоставки за далавери. Обвиняваха кметовете, че не приемат планове заради корупционни интереси. А сега, когато е приет първият общо устройствен план, пак не им харесва. Отново обвинения в корупция, но вече не само към кметовете, но и към съда. Някой наясно ли е изобщо срещу какво протестират и как може да им се угоди", питат местните власти.

Междувременно зелените протести продължават. Защитниците на природата са твърдо убедени, че се борят за справедлива кауза. И вадят железни аргументи - устройственият план на Царево предвижда застроена площ от 75 000 легла, част от които попадат на територията на парк "Странджа". Еколозите алармират, че той предвижда във Варвара например да изникнат три вилни зони на площ от над 500 дка, плюс ваканционно селище, няколко хотела и голф комплекс. Плановете за Ахтопол пък са къмпинг "Делфин", любимо място на нудистите, да стане бетонен рай за туристи, притеснени са еколози. Синеморец също е "на мушката" на инвеститорите - заплюли са си Платото, което се спуска към Велека, за да вдигнат хотели. Планове за построяването на комплекси има в гората зад Бутамята, предупреждават еколозите. И се заричат да се борят докрай, за да спасят Странджа от лапите на бетона.

Колко още ще се точи войната за парка и кой ще я спечели - инвеститори или природозащитници - никой не се ангажира с прогнози. Сигурно е само, че в поредната битка арбитър е прокуратурата. На коя страна ще се наклонят везните на Темида този път - предстои скоро да разберем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай