Цацаров: Прокуратурата се нуждае от "глътка въздух"

Цацаров: Прокуратурата се нуждае от "глътка въздух" | StandartNews.com

София. Прокуратурата е прекалено централизирана като система и се нуждае от "глътка въздух". Това смята единственият до момента кандидат за нов главен прокурор Сотир Цацаров. Сегашният председател на Окръжния съд в Пловдив беше номиниран за поста преди няколко дни.

Според него в Прокуратурата работят квалифицирани кадри, но организацията куца.

"Степента на централизираност в тази система е достигнала един предел, който сам по себе си не й позволява да работи пълноценно. На системата й трябва малко въздух, вътрешно преструктуриране, трябва й ликвидиране на неравномерностите в натоварването", обясни пред бТВ Цацаров.

20-годишният ми опит в областта на наказателното правораздаване и познаването на проблемите на съдебната система са предпоставки за позитивни резултати, ако бъда изран за главен прокурор, обясни още той. Новото поприще обаче не е борба, която трябва да се спечели на всяка цена, стана ясно още от думите му.

Няма абсолютно независима власт, разделението им е създадено, за да може едната да контролира другата. Това пък каза пред Дарик Бойко Найденов, директор на Националната следствена служба и временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Повлияването на властите една от друга Бойко Найденов обясни с думите, че това е нещо нормално, след като половината от членовете във Висшия съдебен съвет се избират от законодателната власт, което пък избира и изпълнителната власт, а тя е свързана с определена партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай