Цацаров каза защо са отнели допуска му

Той разкри това по време на изслушване на парламентарната антикорупционна комисия

Цацаров каза защо са отнели допуска му | StandartNews.com

15 дни преди да стане публично известно, че председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще си подаде оставката, той е уведомил за намеренията си лидерите на парламентарните групи - без ПП и ДБ, а 5 дни по-късно и президента Румен Радев. Това заяви Цацаров при изслушването си от Комисията по корупция в НС, което продължи 2,5 часа.

Цацаров е категоричен, че никой не го е предупредил, че предстои отнемане на допуска му до класифицирана информация. Двама агенти на ДАНС са провели беседа с него и той е отговарял на въпроси за "ЦУМ-гейт".

Причината за отнемането на допуска е "ЦУМ-гейт". "Имам основателно предположение да считам, че това се е случило по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. Ще го разбера със сигурност, когато стигна до ВАС. Ако съм сгрешил, ще се извиня публично на г-н Рашков. Ако не съм, ще се срещнем на друго място, където ще защитя достойнството си", каза Цацаров.

Той беше категоричен, че оставката му няма нищо общо с отнемането на допуска за класифицирана информация. „15 дни преди да обявя намерението си за оставка, уведомих лидерите на основните парламентарни сили, които са част от управляващата коалиция. 10 дни преди да подам оставка уведомих и президента, не защото съм негово назначение, а защото считам, че институционалното уважение и към парламента, и към президента го изисква”, посочи Цацаров. И отново заяви, че ще обжалва отнетия си допуск. 

Цацаров обяви мотивите за подаване на оставка. "Реших, че безкрайните упражнения с името ми и това кой е виновен за всички неудачи и неуспехи в тази държава просто ми дойдоха малко в повече. Всеки има достойнство, степента на моето е дотам да приема, че не мога да бъда обвиняван, че някой нещо не е направил. Нямам съзнанието, че съм безгрешен, но няколко месеци се говори и тиражират 2,3,4 имена като виновни за всички неудачи. Ако аз съм основната причина корупцията да цъфти, подавам оставка и оставам другите да покажат какво могат", заяви Цацаров. На 13 януари т.г. той обяви, че подава оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, до когато трябва да внесе в НС годишния отчет на Антикорупционната комисия. На следващия ден ДАНС отне допуска до класифицирана информация на Цацаров. 

Пред депутатите той каза: "Човек има един предел на достойнство. Не съм наранен, не искам да се упражняват с името ми. Професия председател на КПКОНПИ не съществува. 20 г. съм бил съдия и 7 г. главен прокурор. Няма нищо по-естествено да се върна в съдебната власт, като прокурор ще имам по закон достъп до класифицирана информация. В личен и професионален план искам по-нормален живот".

Отчет за работата на Антикорупционната комисия от 2013 г. до момента е изпратен от КПКОНПИ писмено като отговор на въпроси на депутатите. Пред тях Цацаров отговори  на живо на други най-разнообразни въпроси. Много от тях са свързани с идеите на управляващите да разделят КПКОНПИ на две. Според него това ще бъде провал. Цацаров смята че комисията трябва да остане цяла, но антикорупционната дирекция в нея трябва да се върне в ДАНС. Цацаров посочи, че имат готов законопроект от експерти за изменение на Закона за КПКОНПИ и депутатите го поискаха. Цацаров обеща да им го прати още следващия ден.

След изслушването Цацаров отговори и на въпроси на медиите. "Направи се опит съществуващите проблеми да бъдат маскирани и временно подминати с обявяването на няколко човека за всички проблеми. Чух, че съм виновен за 3 мониторинга, за шенген, за проблемите в енергетиката, а току-що един народен представител ме обвини в намаляването на населението. И вие смятате, че аз трябва да остана и да се държа као човек, който се е вкопчил в длъжността председател на КПКОНПИ", каза Цацаров. И още: "Приемам, че съм червена линия на някого, но първата трябва да бъде COVID-кризата, втората - цените на енергията, третата - повишаването на цените и чак тогава трябва да бъда аз, Гешев или когото искате."

Цацаров заяви, че е въпрос на достойнство да обжалва отнемането на допуска му до класифицирана информация, макар че като прокурор ще има такава. "Въпрос на достойнство е да обжалвам и да го възстановя по съдебен път", коментира той, цитиран от "Монитор".

"Проблемът в момента не е дали ще сложим наши хора в КПКОНПИ или не, а какви структури ще направим. Защото те ще работят и когато хората, които са ги създали няма да бъдат в този парламент. Тези структури така, както са замислени в момента, ще донесат повече вреда, отколкото полза. Какъв е смисълът да ликвидираме спецпрокуратурата и да създадем една квазипрокуратура на нейно място?", попита Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай