Царски юпита 2.0 зад Бокова

Царски юпита 2.0 зад Бокова | StandartNews.com

Клуб "Милениум" настоява за бърза легализация на чуждестранните дипломи

Младежи от чужбина мобилизират българската диаспора за битката в ООН

Преди 16 години правителството даде ход на "Българският Великден" - първата по рода си инициатива за привличане на млади българи, учещи зад граница. Малко по-късно - през 2001 г., първите великденчета станаха министри и депутати при управлението на Сакскобургготски. Вчера в присъствието на няколко от тях - Милен Велчев, Владимир Каролев, Илия Лингорски и други, на сцената излезе новата реколта, наречена "Милениум". Младежите официално представиха глобалната си кампания в подкрепа на избора на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

С кампанията #bokovaforun (Бокова за ООН) клуб "Милениум" се включва във финалния спринт на надпреварата за лидерството на световната организация, която трябва да приключи до октомври. Те ще организират акции сред връстниците си в престижни световни университети и ще привлекат за активно лобиране не само българската младеж, но и всички техни приятели и съмишленици.

Клубът, в който членуват родени след 1981 г. младежи в странство, е основан през март в двореца "Врана" под егидата на Симеон Сакскобургготски. "Говори се за изтичане на мозъци от страната. Ние искаме да бъдем противовес на това явление. Много е опасно да се делим на българи тук и българи там. На хора, изоставили родината, и тези, които са останали", заяви лидерът на "Милениум" Румен Чолаков. Той определи бившия цар за вдъхновяващ пример за човек, който дълги години в странство е съхранил своя патриотизъм.

"Милениум" си поставя за цел да събира юпитата в чужбина, които искат да участват в развитието на България, да създаде банка кадри и да се превърне в мост с родната администрация, интелигенция и медии. Клубът ще се стреми да създаде истинска диаспора, която да действа сплотено при защита на важни каузи като подкрепата на Поли Генова за конкурса "Евровизия".

Милениумците пускат в действия три кампании - гласуване без граници, образование без граници и в подкрепа на Бокова. Новите царски юпита остро разкритикуваха въведените ограничения за гласуване в чужбина.

"Любовта към родината и всеки опит тя да бъде изразена трябва да бъде насърчаван и даван за пример, а не публично обругаван и ограничаван. Обвинението в родоотстъпничество, насочено срещу българите, избрали да живеят в чужбина, и неглижирането на техния патриотизъм е истински цинизъм спрямо родната ни история", заяви Велислава Петрова.

По думите й при изключително ниска активност на българите в чужбина ограничаването на правото на глас на онези, които ясно показват желанието си да участват в изборите, е изкореняване на всеки зародиш на патриотизъм на българите зад границата. Това създава опасност от поставяне на непреодолима бариера между българите в страната и тези извън нея.

Цветелина Пенкова посочи, че "Милениум" ще се бори и за решаването на дългогодишния проблем с легализацията на чуждестранните дипломи. Според нея в момента процедурата е изключително сложна, пълна с административни пречки, бавна и твърде скъпа.

В приветствието си към клуба Ирина Бокова също ги сравни с царските юпита от 2001 г. "Сега идва едно друго ново поколение, което по същия начин е с една активност, с една обществена позиция и ангажираност. Мисля, че по-скоро моята и вашата надежда е във вас. А не вашата - в мен. Така че искам да ви окуража", заяви председателят на ЮНЕСКО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай