Цачева: Политиката на кабинета „Орешарски" е опасна

Правителството работи в международна изолация, смята Московски

Цачева: Политиката на кабинета „Орешарски" е опасна | StandartNews.com

София. ГЕРБ в следващите часове ще внесе искане за вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, тъй като политиката на този кабинет вече показа, че е опасна за страната ни.

Това заяви на пресконференция народният представител от ГЕРБ Цецка Цачева. Цачева почсни, че вотът ще бъде заради цялостната политика на управляващите.

„Политиката на правителството се характеризира с нестабилност, защото повече от 3 месеца не спират протестните действия с ясно заявено искане за оставка и предсрочни парламентарни избори. Тази нестабилност крие рискове за националната сигурност на страната", посочи Цачева.

Според нея към момента повече от 100 дни институциите не работят за реални политики, като дори цяло министерство по инвестиционното проектиране не се знае какво прави освен ремонта на сградата му и очакванията, че всеки един момент ще започне обзавеждането на работните места.

„Социалната политика не съответства на очакванията на гражданите. От друга страна, за да е на власт правителството актуализира бюджета с поемане на дълг от 1 млрд. лева, което е в пълен разрез с политиката", коментира още Цецка Цачева.

Правителството работи в международна изолация

От началото на управлението на кабинета „Орешарски" правителството работи в международна изолация, тъй като към страната ни са били отправени много послания от други европейски държави, но те не са били чути, коментира ексминистърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

„В поведението на министър-председателя не виждаме нищо повече освен визита в Румъния и посещение в Китай, от които нямаше никакви ползи за държавата", отбеляза депутатът.

Няма сектор, в който правителството да не отправя грешни послания и да не реализира грешни решения. Там, където не правят това, пък липса каквато и да е политика, категоричен бе Московски.

Той подчерта, че именно липсата на работещ сектор е мотивът на ГЕРБ да внесе вот на недоверие срещу кабинета за цялостната му политика.

Според него – „брадата лъжа на управляващите е и предизборното обещание, че ще бъдат открити нови 250 000 работни места". „Всекидневно с тази политика се нанасят и щети върху икономиката и отделните й сектори", заяви още Московски. По думите му – сметката от управлението на правителството ще бъде платена от всички граждани още след една или може би няколко години.

„Важно е сега да бъде този вот на недоверие, защото сега дебатът трябва да бъде чут от обществото. В противен случай всеки ден правителството ще нанася непоправими щети на страната ни", коментира още Ивайло Московски.
Той призова партиите да не се оправдават за неизпълнените си посочени предизборни обещания с това, че не управляват самостоятелно.

Не можем да бъдем черногледи и да задраскаме всичко

„Това правителство с липсата на обществено доверие, пред което е изправено, много трудно в момента и оттук-натам ще може да изпълнява нормални задължения. Аз лично виждам, че определени министри се опитват да направят нещо. Не можем да бъдем черногледи и да задраскаме всичко. Това каза пред журналисти един от учредителите на ПП БАСТА Мирослав Найденов.

Виждаме определени усилия в сектор „Сигурност", които не може да не бъдат признати. Лично на мен министър Драгомир Стойнев ми е много симпатичен в начина си на комуникация и с това, което се опитва да направи. Има и други примери за опити – за подобряване на средствата в социалната сфера", добави Мирослав Найденов.

„Като цяло, в условията на липса на обществено доверие, на нестихващи протести повече от 90 дни, на опит на управляващите да чуят само едната част от протестиращите или по-скоро контрапротестиращите – това увеличава разделението. Видяхме този фарс, който се получи с противопоставянето не на протестите, а на автобусите. Това нагнети напрежението", каза още Найденов.

Правителството управлява без програма

Правителството управлява сто дни без програма, което е много лесно, но сега, когато трябва да има отчет, няма какво да се отчете. След сто дни управление виждаме само управление на инат , управление на заем, но някой трябва да плати сметката за това, поясни бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Имаме голи обещания, популизъм, подвеждане на българските граждани, един почти онемял премиер, който има говорители в лицето на своите коалиционни партньори, които подкрепят управлението. Имаме некомпетентно и непрофесионално, а не експертно управление", коментира депутатът.

Павлова призова за вот на недоверие към правителството сега, "за да не е станало късно. Сега, докато процесите още са обратими. В противен случай всичко ще стане необратимо и нещата ще тръгнат в една бездна за държавата ни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай