Цачева: Подобряването на бизнес средата е приоритет

Цачева: Подобряването на бизнес средата е приоритет | StandartNews.com

Този състав на Народното събрание е превърнал в приоритет на своята дейност подобряването на бизнес средата, развитие на конкурентоспособността и подобряване на публичната регулация. Това заяви кандидатът за президент на ПП ГЕРБ Цецка Цачева в словото си по време на откриването на дискусионния форум „Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика". Той е организиран от Съвета на жените в бизнеса в България.

„Сигурността има много аспекти и много гледни точки, по които би могла да се коментира. В днешният глобален свят, пред лицето на съвременните предизвикателства, пред множеството кризи, които в глобален план застрашават всеки един от гражданите на планетата, има необходимост да дискутираме. Да търсим начините, пътищата, средствата за преодоляване на тези кризи, за да се постигне устойчивост, а преди това – сигурност. Във всички гледни точки на коментара за сигурността, било то национална, политическа или икономическа, има нещо, което стои в основата и за мен, като председател на Народното събрание винаги е било опорна точка, от която да работим. Това е всекидневната сигурност на човешкия живот, на отделния гражданин, който трябва да има гарантирана от държавните институции сигурност за живота си, за собствеността си, за качеството на своя живот, предвидимост в инвестициите", подчерта Цачева, цитирана от Фокус.

По думите ѝ, българският парламент винаги е откликвал на тези потребности, в съответствие с целите на правителствената програма. „38% от общият брой на законодателните актове, приети в 43-то Народно събрание, са пряко или косвено насочени към решаване на проблеми на бизнеса в България. Този дял е повече то два пъти, спрямо законодателни инициативи, насочени към държавната администрация", обясни Цачева, но подчерта, че оценката за работа на една институция е редно да се дава в края на мандата ѝ.

"Когато говорим за законодателната институция, няма как да не споменем важността на правовата държава в законодателния аспект, т. е. на стабилни законови актове, които достатъчно предвидимо за бизнеса и отделния гражданин да формулират поведение и възможности за развиване на творческа дейност. В конкретния случай – на бизнес дейност", заяви още Цачева.

И допълни: „Голямата крачка, която направихме в началото на тази година, е промяната в Закона за нормативните актове. Той влиза в сила от 1 ноември, съвсем скоро, а сега в Народното събрание са внесени промени за организацията и дейността му, за въвеждане на т. нар. предварителна и последваща оценка на действието на нормативните актове. Предварително вносителите, консултирайки се със съответното експертно съсловие, което има отношение към дадени законови промени, да знаем какво очакваме какви са целите на една такава законодателна инициатива".

Според нея е много важно отделните законодателни промени да не бъдат превръщани в самоцел, а след определен период от време да им бъде правена обективна оценка за това дали са допринесли за по-добрата регулация на обществените отношения в определен сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай