Цачева: Очаквам победа на разума. Градовете се крепят на духовни стълбове

Цачева: Очаквам победа на разума. Градовете се крепят на духовни стълбове | StandartNews.com

Какво видяхте тези дни в страната, каква е картината нарисувана от кампанията за местен вот?

Пъстра, на места сива, на други доста оптимистична и за мое съжаление в определени градове направо черна. Хората се наслушаха на месиански проповеди, на манипулации и очерняне на кандидати на ПП ГЕРБ. Колкото позитивни, сериозни и отговорни, с програми за управление са кандидатите ни, толкова повече се сгъстяваше мътилката срещу тях. Представите си случка само онзи ден в Плевен насред главната улица, под проливния дъжд да ме пита – "Госпожо Цачева, вярно ли е, че проф. Стойков не е българин?". От това губят всички включително и опонентите ни.

Като казвате месианство, има ли още хора да вярват в измислени спасители?
Не знам дали има такива, но има политици надянали плаща на месията с ново лице като забравят, че има политическа памет. Особено в Плевен, където чувствителността на обществото към хора участвали във властта близо 20 години е повече от негативна. Няма как да излъжеш плевенчанин, че си ново лице в политиката като си сменил демократите с реформатори или обратното. Е, не става така. Все пак познавам съгражданите си и виждам честното възмущение към кандидата хамелеон.
В Плевен ПП ГЕРБ е обект на манипулации и пропаганден черен пиар четем в пресата, а в страната проведели се дебата за малките градове, според Вас?

Ето това е главната тема, това е разковничето за хората. Малките градове са гръбнакът на традицията, културата и бита на българина. Умре ли малкия град, умира България. Защото тук има самородност, която заслужава добро настояще, спокойно и сигурно бъдеще. Кнежа например е един такъв град, Никопол също, спирам до тук с изброяването и казвам, че единствено ПП ГЕРБ представи управленска програма по места, квартали, буквално улица по улица както в Плевен, така и в цялата страна. Защото да назубриш пет фрази и да ги развяваш като програма е смехотворно.
Но защо е това ожесточение, все пак сте партньори с някой от опонентите?

Нали ви е ясно, че подобни манипулации в последните дни са в арсенала на откровени политически въжеиграчи. С едни и същи номера заблуждават гражданите на Плевен, Варна, Пловдив и то в последния ден. Властта на всяка цена е магнит за нечистоплътните политици. Да добавим и факта, че те са неподготвени стари муцуни надянали лъскави костюми и виждате сами как отговорът на въпроса са ви добива ясни очертания. Народът очакваше да се говори открито и честно за човешки съдби, свобода на изриването, пряка демокрация, а получи непрестанни атаки срещу кандидатите на ПП ГЕРБ и така обществото остана подведено.

Последен въпрос в това блиц интервю. Какво очаквате от деня 25 октомври?
На 25 октомври предлагам да гласуваме за младите хора на Плевен, за младите хора на Варна, Пловдив, София, за младостта във всяко населено място на България, за да дадем реална възможност на децата ни. И когато утре те застанат на нашите места да ни споменават с добро. Знаете ли имам една любима фраза от романа "Любов" на Елиф Шафак ще я споделя с вас - . Те отразяват като огромни огледала сърцата на жителите си. Ако тези сърца помръкнат и изгубят вяра, градовете също губят блясъка си".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай