Цачева: ГЕРБ решава до часове как да сезира КС

Може и депутатите да внесат искането за касиране, смята бившата шефка на НС

Цачева: ГЕРБ решава до часове как да сезира КС | StandartNews.com

София. В следващите няколко часа ГЕРБ ще реши как ще бъде сезиран Конституционния съд с искането за касация на изборите.

Бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева обяви пред БНР, че има вече решение на Конституционния съд, според което мандатът на народните представители тече от 12 май. Това решение може да бъде използвано като основание самите депутати да внесат искането в КС. Според конституцията 48 народни представители могат да сезират КС.

Цачева съобщи, че има свое виждане за самия изборен ден - "твърдя, че нарушението на деня за размисъл оказа пряко влияние върху самия ден на изборите, като според мен имаше форма на агитация. Това е недопустимо според българското законодателство и конституция и заради това няма как ГЕРБ да не подаде жалба за касиране на изборите" заяви тя.

Според Цачева ПП ГЕРБ е понесла най-много от всички удари по време на кампанията. "Няма как да изчистим името си пред нашите симпатизанти и избиратели, за да докажем правотата на нашите твърдения, ако не сезираме Конституционния съд", поясни тя.

По-малко от два часа след изявлението на Цачева, ръководството на ГЕРБ първо  влиза на "Дондуков" 2 за консултации при Президента Росен Плевнелиев за свикване на 42-ото народно събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай