Търсим пари от Европа за наводнените села

Проверяват дали е имало незаконна сеч околоно наводнените райони

Търсим пари от Европа за наводнените села | StandartNews.com

Страната ни ще поиска помощ от Брюксел за възстановяване на щетите от наводненията, съобщи служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Предвиждаме да предприемем такива действия, но в момента действаме в условия на неотложност и вниманието ни е концентрирано да дадем всичко, което е в компетенциите на изпълнителната власт, след което основният ни ангажимент ще бъде този да привлечем този допълнителен ресурс", уточни министърът.

Демерджиев поясни, че все още не може да се обобщи необходимата сума за преодоляване на последиците от бедствието.

От своя страна служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви, че ще бъдат извършени проверки на място, за да се установи дали наистина е имало незаконна сеч и дали тя е сред причините за бедствието.

"Да, имаме различни констатации вече, да, има и трупи, които съответно са били нарязани и подготвени за транспортиране и съответно ги виждаме в населените места, но проверките ще са толкова обемни, колкото се наложи…, за да се установи истината", посочи той.

Всички дърва, донесени от придошлите води в карловските села, ще останат за местното население, каза още Гечев.

Пет села в община Карлово остават без водоподаване и три с частично електрозахранване, съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Очаква се до края на деня проблемът с водата да бъде решен в едно от населените места, допълни Стоев. "Ще бъдат сложени временни водопроводи. Поетапно ще се пристъпи към възстановяване на нормалното водоподаване. Електрозахранването е по-увредено по основните улици, където има срутени стълбове и в момента се работи по изграждането на нови", обясни областният управител.

Стоев взе участие в заседанието на Министерския съвет, на което бяха обсъдени мерките за преодоляването на щетите от наводненията. Проверките започват от утре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай