Трите аса в тестето на Орешарски

Трите аса в тестето на Орешарски | StandartNews.com

София. Три силни и успели българки са фаворити на кабинета "Орешарски" за еврокомисар. Кристалина Георгиева, Гергана Паси и Надежда Нейнски са доказани имена в политиката както у нас, така и в чужбина. Затова изборът коя от тях да стане лице на България ще бъде изключително труден. Те познават в детайли работата на Еврокомисията.
Кристалина Георгиева е действащ комисар, Гергана Паси е бивш министър по европейските въпроси, а Надежда Нейнски - евродепутат.

Красивата пловдивчанка Гергана Паси е зодия Близнаци. И има сестра близначка - Михаела, с която са много близки. Завършва английската езикова гимназия "Георги Кирков" в родния си град през 1992 г. После кандидатства в Софийския университет. Приемат я най-желаната специалност - право. След като се дипломира, Гергана решава да продължи с научна кариера. Има следдипломна квалификация "Международна защита на правата на човека". По-късно защитава докторантура в катедра "Международни отношения", Юридически факултет при СУ "Св. Климент Охридски". Специализира право на ЕС и европейска интеграция в Asser College of Europe в Хага. През 2001 г. завършва "Програма за обучение на млади парламентаристи в Брюксел". Своя професионален път Гергана Паси започва в адвокатска кантора като правен сътрудник. През същата година стартира и политическата й кариера. Тогава фамилията й е Грънчарова. Избрана е за депутат от НДСВ в 39-ото народно събрание. Три години по-късно е назначена за заместник-министър на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Историята се повтаря и през 2005 г. Гергана влиза в 40-ия парламент, а после пак става зам.-министър в кабинета на Сергей Станишев.

На 16 март 2007 г. е избрана за министър по европейските въпроси на мястото на Меглена Кунева, която поема поста европейски комисар по защитата на потребителите.
Освен шеметна политическа и научна кариера Гергана Паси е и перфектна майка. Има три деца.
Най-голямата й дъщеря Катерина е от първия й брак. Със Соломон Паси пък имат две хлапета - Михаела и Давид. Въпреки че са семейство политици, Гергана често казва, че предпочита у дома да не говорят за политика. За себе си признава, че ако е суетна, то е в рамките на здравословното. "Жената трябва да си остане жена и да позволи съпругът й да го забелязва. Да защитаваш обратното, означава да тръгнеш срещу природата", коментира Гергана Паси преди време. Пътувала е много. Стигала е дори до Антарктида, но харесва да живее в България. "Харесвам живота си. Сигурна съм, че можеш да вземеш всичко от живота само ако го харесваш", казва -г-жа Паси. Ако реши да се бори за еврокомисар, е наясно, че ще има сериозна конкуренция за поста в лицето на Кристалина Георгиева. Настоящият комисар е номинация на кабинета "Борисов". Поема поста на 9 февруари 2010 г. Месеци по-късно печели титлите "Комисар на годината" и "Европеец на годината" в наградите на електронното издание European Voice. Георгиева е отличена за своите приноси в управлението на хуманитарните катастрофи в Хаити и Пакистан. Кристалина е родена в София. Майка й е от Любимец, а баща й е внук на революционера и политик от Елена - Иван Кършовски. Завършва средно образование в 7 СОУ "Свети Седмочисленици". После следва икономика в УНСС, откъдето се познава и със сегашния премиер - Пламен Орешарски. Както Гергана Паси, така и Кристалина Георгиева започва научна кариера. Става доцент и гостува в катедрите на Лондонското училище по икономика и Австралийския национален университет. Прави допълнителни специализации по корпоративни финанси в Масачузетския технологичен институт и по учебна програма за кадри на Световната банка в Харвардското бизнес училище. Георгиева започва работа в Световната банка през 1993-а. Седем години по-късно оглавява отдела за устойчиво развитие към Световната банка, а от март 2008-а е вицепрезидент.

Блестяща кариера има третата претендентка за поста. Тя също е родена в столицата. Учи в 127-о СОУ "Иван Денкоглу", после завършва френската гимназия в София. Надежда Нейнски следва в Софийски университет и се дипломира в специалност българска филология. Зодия Лъв е. До настъпването на демократичните промени работи като преводач на испанска поезия, английска литература и журналист на свободна практика. Започва политическа кариера във възстановената в края на 1989 г. Радикалдемократическа партия, която е част от СДС. В предизборната кампания през 1991 г. ръководи пресцентъра на СДС, а след изборите става началник на пресцентъра и говорител на правителството на Филип Димитров. През 1994 г. е избрана за депутат в 37-ото народно събрание. Година по-късно става заместник-председател на СДС. Избрана е за депутат в 38-ото НС през 1997-а, но става министър на външните работи в правителството на Иван Костов. Депутат в 40-ото народно събрание от ОДС. На евроизборите през 2009 година е избрана за евродепутат. Надежда е номер 1 в листата на Синята коалиция.

В свободното си време обича да чете. Любима нейна книга е "Бягащата с вълци". Грижливо пази автограф от великия Дъстин Хофман, който вижда случайно пред хотел в Париж. Обожава музиката на Даяна Кроул. Със съпруга й Светлин пък обичат красивото село Лещен и често наемат някоя от малките романтични къщички в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай