Тристранката подкрепи плана за заетостта за 2014 година

Тристранката подкрепи плана за заетостта за 2014 година | StandartNews.com

Националният план за действие по заетостта за 2014 година бе подкрепен от синдикатите и работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество подкрепиха (НСТС).

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) обявиха, че са категорично против плана за заетостта. Той предвижда през 2014 година за мерки за обучение и заетост да отидат общо 73 млн. лв, пише БГНЕС.

През следващата година безработицата няма да надвиши 13%. Очаква се намаление на безработицата на годишна база - прогнозите са, че средногодишното ниво на безработицата през 2014 година ще достигне 12.6%, а средногодишната стойност на безработицата за 2013 година се очаква да възлезе на 12.9%. Растежът на средната работна заплата се очаква да се установи на около 5% с повишаването на заетостта.

256 регионални програми за заетост за одобрени за новата година. Броят е с 60 повече от действащите през тази година регионални програми. В тези програми ще се финансират най-различни дейности, сред които поддържане на четвъртокласната пътна мрежа и опазването на обществения ред и общинската собственост, екологични дейности, подкрепа за развитието на туризма и други.

Национална програма за интеграция на бежанци ще има през 2014 г. Ще се работи и по програмата "Възстановяване на българската гора", по която земеделското министерство ще осигурява материал за залесяване и инструменти, а социалното - пари за заплати на наетите безработни, стана ясно от срещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай